Column Greetje: Helden

De wereld staat op zijn kop en dat al enkele maanden. In ons eigen kikkerlandje nu zo’n vier weken. Wat is er veel gebeurd. Wat volgen de ontwikkelingen zich snel op. Wat is er al veel geschreven, maar dat is ook logisch, want iedereen beleeft het op zijn eigen manier. De één weet het soms nog beter dan de ander. De één heeft het kwader dan de ander en de één vindt zichzelf een grotere held dan de ander. Dus ja, wat heb ik dan nog toe te voegen? Is er nog iets wat niet gezegd is?

Natuurlijk is dat zo, want ook ik worstel met mijn eigen problemen en ook ik word creatief. Ook mijn grootste zorg is geen zieke medewerkers te krijgen en zelf ziek te worden. Ook ik verkeer in grote onzekerheid over wat de toekomst brengen zal en ook ik wil mij uiten. Dat heeft een mens nu eenmaal nodig. Dat is ook het mooie van Nederland… vrijheid van meningsuiting, leven in een vrij land, ook al zitten we nu even op slot.

Maar de vitale sector gaat door om de maatschappij op de been te houden. Al hoe goed en hoe kwaad dat gaat. Dan besef je maar weer eens wat voor mooi vak we hebben als bakker. Ook als de wereld in nood is, kunnen en móeten wij er zijn. Dat is niet altijd even makkelijk, want ook wij lopen gezondheidsrisico en leveren omzet in, maar dat weegt niet op tegen de voordelen die het met zich meebrengt. Wij zijn in elk geval aan het werk en hebben tenminste wat afleiding. Geen tijd voor rare hersenspinsels. We maken een heleboel mensen blij, want van honger is geen sprake en van eten wordt de mens, ook al zit hij nog zo in de put, een beetje gelukkig. We zijn naast ons vak als bakker en verkoopmedewerk(st)er opeens ook ‘social worker’, want wie er ook in de winkel komt en waar je ook een bestelling tot aan de deur bezorgt, iedereen wil graag een praatje maken. De mens heeft daar nu veel meer behoefte aan en dat kan heel goed, op anderhalve meter afstand. De dankbaarheid van de consument was nog nooit zo groot en daar doen we het voor. Al jaren.

Het is hartverwarmend om ineens nieuwe klanten te verwelkomen, omdat ze de kleine zelfstandige ondernemer willen steunen. Het doet goed om in de krant te lezen dat we onze kapotte handen vanwege het vele desinfecteren het beste kunnen insmeren met voetencrème, omdat daar een effectief stofje in zit. Het is geweldig om via de mail een berichtje te ontvangen nadat een webshopbestelling is bezorgd. Het is tof om te zien dat de ene collega de andere een bosje tulpen geeft omdat ze vindt dat we allemáál helden zijn.

Een crisis als deze opent nieuwe deuren, al zien we het nu misschien nog niet. Laten we geloven in ons zelf, ons hart volgen en er voor elkaar zijn, want we zijn allemáál helden. Ieder op zijn eigen manier. Met zoveel helden in de wereld, komt het vast allemaal weer goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *