Column Greetje: Goud

Het is december en dat is voor het bakkersbedrijf één van de drukste maanden van het jaar. Mensen die niet beter weten zeggen tegen mij: ‘Mooi toch? Lekker knallen en vooral lekker veel geld verdienen’. Als ik niet beter wist zou ik dat ook zeggen. De media is daar deels debet aan, want ieder jaar wordt weer via radio en tv de wereld in geschreeuwd dat er omzetrecords zijn verbroken. Goud geld verdienen ze, de ondernemers in de detailhandel.

Wat er niet bij verteld wordt is dat we die omzet ook in minder dagen moeten verdienen. In mijn geval lig ik eerste en tweede kerstdag uit te puffen en bij te komen om me tevens op te laden voor de oliebollenverkoop meteen daarna. Het gevolg is dat de druk veel hoger is, omdat je dus meer verwerken moet in minder tijd. Waar wij op scherper dan scherp staan, is de consument in de relaxmodus, want de feestdagen staan voor de deur en dus lekker vrij en alle tijd. Een goede Nederlandse gewoonte is dat alles op het laatste moment nog even geregeld moet worden. Dat is best lastig voor een handelaar in vers-waren die al zijn personeel al aan het werk heeft en op het topje van zijn kunnen balanceert.

Het is een prachtig mooie maand, december en eerlijk is eerlijk, van hard werken krijg je ook nieuwe energie, maar je wordt er ook moe van. Het lijntje tussen werk en privé wordt dan ineens heel dun. De man of vrouw achter de ondernemer, die heeft het er maar mee te doen: een echtgenoot die nog minder vaak thuis is, in slaap valt op de bank, geen puf meer heeft voor huishoudelijke taken en een kort lontje heeft. Om over de pret in bed nog maar te zwijgen, dat geeft heus wel eens wrijving in huis. Want de ‘kouwe kant’ bekijkt het bedrijf altijd van een hele andere kant dan de ondernemer zelf. Zeker in deze maand, waarin je op je best moet presteren en veel aan je hoofd hebt, zit je niet te wachten op bemoeienissen van wie dan ook. Al hoe goed bedoeld.

Zo zie je maar, het is niet allemaal goud wat blinkt in deze tijd van het jaar. Maar met een achterban die er zowel zakelijk als privé heus wel staat op het ‘moment suprême’, zou ik deze periode toch voor geen goud willen missen!

1 Reactie to “Column Greetje: Goud”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *