Column Bonny: Schilderswijk zonder schilders

Bonny

Leeuwarden is op zoek naar een broedplaats. Er wordt gesproken meerdere locaties. Maar er is al een broedplaats in Leeuwarden. Een plek waar nu al dertig kunstenaars gevestigd zijn, een locatie waar ideeën worden uitgewisseld en creativiteit door de gangen raast. Ik spreek over de plek waar ik mijn atelier heb opgezet. De Oude Ambacht School (DOAS) op de Cornelis Trooststraat.

Ik huur nu zo’n zes jaar, samen met meerdere kunstenaars een atelier in de DOAS. Op dit moment huren we het van Carex leegstandsbeheer. Het pand heeft lang leeggestaan en dat is te merken: het dak lekt, de helft van alle toiletten zijn bruikbaar, de verwarming werkt niet; kortom, er is werk aan de winkel. Om dit op te lossen zijn wij vier jaar geleden in gesprek gegaan met de toenmalige wethouder Isabelle Diks. We kregen de gelegenheid een plan uit te werken. Na veel pogingen om er samen iets van te maken zijn we nog niets verder. Er is nog geen subsidie voor het opknappen van het pand. De gemeente wil meewerken door middel van een voorfinanciering. Maar wij kunnen niet de lasten dragen van vijfentwintig jaar achterstallig onderhoud.

De vereniging De Oude Ambachtsschool zit niet stil. We zijn geen kunstenaars die hun hand ophouden voor subsidie, we willen er echt wat van maken. Afgelopen vier jaar hebben we een plan gemaakt om de school op te knappen, we zijn in gesprek gegaan met buurtbewoners, belangstellende kunstenaars en met de gemeente. Er zijn voldoende belangstellenden die bij een opgeknapte DOAS een atelier willen huren, we hebben al veertig aanmeldingen gekregen. Het pand beschikt over 6000 m2 ruimte, een toegankelijke locatie en een mooie binnentuin voor exposities en evenementen. Iedereen is gemotiveerd om kunst en cultuur te brengen in de schilderswijk.

Naar mijn mening ziet Gemeente Leeuwarden het belang van kunst en cultuur in, ze zijn immers op zoek naar een broedplaats. Ik wil ze er graag op wijzen dat die plek al lang bestaat, dat er al een plan is en dat er genoeg gemotiveerden zijn om er iets moois van te maken. Wat wij nodig hebben is een begin. 

De rest regelen we zelf wel. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *