Edelsmeden heropenen smederij van voormalige gevangenis

Vroeger maakten de gevangenen in de Blokhuispoort de stalen winkelmandjes voor de Blokker. Op diezelfde plek opent Collectief Edelsmeden Leeuwarden (CEL) op zaterdagmiddag 7 september haar deuren in de Blokhuispoort. Hierdoor krijgt de Blokhuispoort de grootste open edelsmederij van Noord-Nederland.

Gezamenlijke passie

De Friese edelsmid Sanne Bergsma en Nieuw-Zeelandse edelsmid Melissa Cowie zijn het brein achter de actie. Dankzij hun gezamenlijke passie voor het vak, en een crowdfundactie begin dit jaar, is de edelsmederij ontstaan.

“We weten hoe inspirerend het is om samen te werken als edelsmeden en we willen iedereen laten ervaren wat een geweldig vak ambachtelijk edelsmeden is. Daarom hebben we de ruime, lichte smederij van de gevangenis gekozen als locatie voor ons collectief waar iedereen welkom is in werkplaats”.

Je kan bij het collectief terecht voor uitwisseling van kennis en ervaring, een bijzondere beleving, verschillende soorten workshops en unieke sieraden. Binnenkort start de bijna volgeboekte vooropleiding tot edelsmid. Daarnaast kunnen professionele edelsmeden er een werkbank huren, zelf workshops geven en in de galerie hun eigen sieraden exposeren.

Voor meer informatie kan je kijken op de Facebookpagina en de website van CEL.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *