Boeren woest op Fries Verzetsmuseum

Boeren zijn woest op het Fries Verzetsmuseum, omdat zij de veroordeelde Brabantse dierenextremist, Peter Janssen, ook bekend als ‘Veganstreaker’, drie jaar lang een podium biedt in een expositie over vrijheid.

Boeren wijzen het Fries Verzetsmuseum erop dat Peter Janssen een dierenactivist is die de vrijheid van boeren wil afnemen om veehouder te zijn. Dit wil hij bereiken door inbraak, intimidatie en diefstal, schrijft een boer die verzoekt Peter Janssen uit de expositie te halen.

Bij het Fries Verzetsmuseum hebben ze een kleine presentatie gemaakt met het thema: Vrijheid Nu. Hierin vertellen elf mensen over de betekenis van vrijheid anno nu voor hen persoonlijk. Waar, wanneer en hoe stond of staat die vrijheid op het spel en wat doen en hebben ze er voor over? Met deze portretten willen ze als museum een moreel oordeel laten vervallen en de bezoeker laten nadenken over de betekenis van vrijheid voor hem- of haarzelf.

Konijnenhouder Henk Oonk uit het Gelderse Vragender, die in oktober ongewenst bezoek kreeg van Janssen en collegea-dierenextremist Erwin Vermeulen, is boos. Oonk schreef het museum: ‘Hierbij wil ik jullie erop attenderen dat jullie een activist met criminele activiteiten in jullie museum hebben staan. Er lopen meer dan vijftien aangiftes tegen hem en twee rechtszaken. Hij wordt gezocht in Duitsland.’

Janssen legt volgens het museum uit waarom hij vindt dat de vrijheid van dieren gelijk moet zijn aan de vrijheid van mensen en waarom hij bereid is daarvoor zijn eigen vrijheid op het spel te zetten. Vooralsnog heeft het museum geen plannen Janssen uit de expositie te verwijderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *