Bij de Meiden: ontmoet Wimke, de vrouw achter de damesboetiek

Bij de Meiden bevindt zich in het voormalige pand van Hardwerk Fogeltje. Het gebouw op zich is al prachtig, maar ook het interieur is gevuld met allerlei leuke items. Naast kleding zijn er ook sieraden en heerlijke parfums te vinden in de winkel. En alsof dat nog niet genoeg is, kun je hier zelfs gaatjes in je oren laten schieten!

Bij de Meiden opende een half jaar geleden haar deuren. “Als ik zelf ging winkelen deed ik dat nooit in Leeuwarden. Simpelweg omdat ik het hier niet kon vinden.” En zo is ook het idee ontstaan. “De grote ketens zitten hier genoeg, maar ik vind dat er te weinig is voor mijn leeftijd.”

“Betaalbaar, van 18 tot en met 103 jaar en voor iedere gelegenheid een pronkstuk. Dat is wat Leeuwarden tot voor kort miste. Ik was bijvoorbeeld opzoek naar een mooie oversized blazer, maar als ik dit paste bij de grote ketens dan verzoop ik erin en leek ik wel een zwerver. Vond ik eindelijk een mooi passende blazer, dan kon ik de hoofdprijs er voor betalen. Terwijl ik dacht: voor die prijs wil ik er ook een broek en shirt bij.”

Starten met de winkel

En zo zijn er veel mensen met haar. “De boodschappen, de energieprijzen, de huurprijzen; het is gewoon allemaal erg duur. En dan laat je sneller een mooi kledingstuk schieten. Je bespaart al snel op kleding.” Toch durfde ze het aan om haar eigen winkel te starten. Mede dankzij haar vriend. “Hij zei: doe het dan, begin dan voor jezelf!’ En dat heb ik gedaan!”

Voorheen werkte Wimke bij een andere kledingwinkel en had een aantal andere filialen onder haar hoede. De ervaring was er dus al en het idee om een eigen zaak te openen spookte al veel langer door haar hoofd.

“Ik had het er vroeger met mijn moeder over om ooit samen eens een winkeltje te beginnen, over de naam waren we het eens: Bij de Meiden. Zij is inmiddels twee jaar geleden overleden. Maar ik bleef het een leuke en pakkende naam vinden. En toen dacht ik: ‘weetje, mam: het wordt Bij de Meiden’. En mama hoort er nog steeds bij!”

Wimke haar moeder was fotografe Anneke Bleeker. Zij legde beelden vast voor de Leeuwarder Courant en het Friesch Dagblad. Het iconische beeld van de finish tijdens de Elfstedentocht in 1963 maakte zij. De foto’s hangen, vol trots, door de boetiek.

Eigenzinnig

In de boetiek zie je duidelijk de smaak van Wimke terug. “Tuurlijk ga ik mee met trends en heb ik ook een basic zwart jurkje hangen. Maar ik wil juíst andere dingen verkopen dan dat je hier al in de stad ziet hangen. Hier hangt alles wat ik zelf ook zou dragen!” En dat is ook gelijk haar kracht, want smaak heeft ze zeker!

Bij de Meiden is dan ook niet voor een eenduidige doelgroep te vangen. Het heeft buitenlandse invloeden en iets boetieks-achtig. In breedste zin, want je slaagt hier voor kleding voor overdag maar ook feestelijke stukken voor ‘s avonds.

En je wordt hier vriendelijk, eerlijk en enthousiast geholpen, want dat is Wimke: “Zelf hou ik er niet van als je gelijk wordt aangevlogen door een verkoper. Soms wil ik zelf gewoon even kijken en sneupen. Maar tuurlijk help ik de dames en geef ik eerlijk advies. Als een kleur je niet staat, zeg ik het.”

“Andersom natuurlijk ook: als het prachtig staat laat ik je dat ook weten! Ik wil niet dat de dames hier opgejaagd weg gaan. Liever met lege handen vertrekken, dan ontevreden. Twijfel je? Neem het mee. Is het toch niet wat je zocht, dan kun je het binnen acht dagen ruilen en krijg je je geld terug. Pak vooral wat je leuk vindt! En misschien vind je het hier niet: dat kan ook. Maar kom wel even kijken!”

Toekomst

Ondanks dat ze nog geen halfjaar open is, heeft ze genoeg plannen. Op dit moment werkt ze niet samen met andere merken, Wimke doet de inkoop zelf en zit op deze manier nergens aan vast. “Soms vind ik de lentecollectie van een merk fantastisch, maar de wintercollectie niet. Als ik een samenwerking met een merk aanga, hoor ik alle collecties bij hun af te nemen en ben ik gelijk afhankelijk van wat zij maken. Dat is iets wat ik op dit moment nog niet wil.”

Maar, ideeën voor de toekomst zijn er zeker! Het Amsterdam Fashion Institute (AMFI) is een kweekvijver voor jong talent op het gebied van mode. “Studenten van het AMFI zijn de nieuwe, jonge ontwerpers die van niets, iets maken. Binnenkort wil ik gaan kijken wat zij maken, want daar zijn zoveel ideeën! En waarom het dan niet in productie brengen.”

“In de toekomst zou ik graag een hoekje in de winkel hebben waar een jong, aanstormend talent de mogelijkheid krijgt om zijn of haar collectie hier te showen. Ik heb dan een prachtige, originele collectie hangen en de studenten kunnen wat meer bekendheid creëren. En dan kijken we hoe het gaat, eerst een collectie en wie weet wat de toekomst dan verder nog brengt!”

Soms moet het zo zijn

De plek, het pand en de boetiek zelf is typisch Wimke. En haar moeder hoort daar bij! De moeder van Wimke maakte niet alleen iconische sportfoto’s, ook hangen er foto’s met de weerspiegeling van gebouwen in water (heel rebels toen!) en foto’s van de stad. Drie foto’s vallen gelijk op. Ze heeft twee oudere heren in beeld gebracht, het lijken vrienden te zijn. Leunend voor een pand op de Nieuwestad, in een kozijn. En je raad het al: het is het huidige pand van Bij de Meiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *