Arcadia opvolger Culturele Hoofdstad; dit gaat er volgend jaar gebeuren

Arcadia maakte vandaag in een livestream het belangrijkste gedeelte van het programma bekend. De rest van het programma volgt de komende maanden. Arcadia begint over precies een jaar en zal duren tot en met 14 augustus 2022. 

De grootste onderdelen zijn Boek, Paradys en Lis. Eerder schreven wij al over Bosk, het wandelende bos van meer dan duizend bomen dat zich verdeelt over honder dagen beweegt in de binnenstad van Leeuwarden. De bedenker van het idee en tevens Oerol-oprichter Joop Mulder overleed eerder dit jaar. Zijn taken worden nu overgenomen door landschapskunstenaar Bruno Doedens. Hij werkte voor Boek al eerder met Mulder. 

Paradys is een beeldende-kunstmanifestatie die zich onder andere afspeelt in het Oranjewoud. Ook heeft het andere onderwerpen, waaronder de schoonheid en geschiedenis van de landgoederen. Zo’n 20 internationale kunstenaars hebben speciaal voor deze manifestatie werk gemaakt die op het onderwerp reflecteren. De curator van dit idee is criticus en tentoonstellingsmaker Hans den Hartog Jager. 

Lis is een community-project dat zich afspeelt rond de ijsbanen in de provincie Leeuwarden. De reden hiervoor is dat ze behalve de winter er ongebruikt bij liggen en op die manier een treurig beeld van klimaatverandering aantonen. Nog niet alles is daarover bekend, maar wel dat Tryater een voorstelling gaat maken op de ijsbanen met als hoofdvraag: ‘Als gemeenschappelijk beleefde ijspret ons niet meer bindt, wat dan wel?’ 

Lânskip, erfskip en mienskip zijn de drie hoofdlijnen van het programma. Bij veel projecten zitten alle drie lijnen in het DNA. Artistiek leider van Arcadia, Sjoerd Bootsma zegt dat het project gaat om te toekomst ervan en hoe zijn we goede voorouders, he zorgen we ervoor dat dit over honderd jaar nog een leefbare omgeving is?

Bron: LC

Foto: Albert Ypma

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *