AquaZoo verwelkomt diersoorten met bijzonder seksleven

Aquazoo opent op 5 juni een nieuwe ruimte voor bezoekers. In totaal zijn er zeven verblijven met zes verschillende diersoorten. Het gaat om bijzondere dieren, namelijk: twee soorten pijlgifkikkers, balearenpadden, killivissen, vampierkrabben, axolotls en Portugese vuursalamanders.

”Verschillende van deze soorten, waaronder de goudgele pijlgifkikker, worden bedreigd. Voor deze dieren zijn klimaatverandering en milieuvervuiling funest. Dierentuinen zetten zich daarom in voor het behoud van deze diersoorten, onder meer door het verhaal van deze soorten te vertellen. Het is fantastisch dat we op deze manier een bijdrage kunnen leveren aan het behoud van deze dieren”, zegt William Kreijkes, hoofd dierverzorging.  

De zes verschillende manieren van voortplanten staan centraal in het verblijf. Zo dragen de mannelijke balearenpadden de eitjes, nadat deze zijn afgezet en bevrucht, op hun achterpoten. Dit doen ze voor ongeveer drie weken, daarna zetten zij de eitjes weer in het water, waarna de kikkervisjes uitkomen.  

De balearenpadden zijn vanuit een Engelse dierentuin overgekomen naar AquaZoo. Daarmee is de Friese dierentuin het enige dierenpark in Nederland met deze paddensoort. De pad komt in het wild voor op Mallorca.

Lang werd er gedacht dat de balearenpad uitgestorven was. In 1977 werd deze diersoort beschreven op basis van fossielen, twee jaar later werd hij herontdekt. Vervolgens werd een fokprogramma opgezet, waarna de balearenpad werd geherintroduceerd in zijn natuurlijke leefomgeving.  

”Dat is echt de redding geweest van de balearenpad. Inmiddels gaat het weer beter met de padden, maar het is nog altijd een kwetsbare diersoort. Er zijn nog maar zo’n 500 tot 1500 paren in het wild”, aldus Kreijkes. 

Bron: Huis aan Huis
Foto: AquaZoo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *