Zo gaat de Eerste Kanaalsbrug bij de Blokhuispoort open | Video

De Eerste Kanaalsbrug bij de Blokhuispoort is al een paar weken dicht, omdat er in het Nieuwe Kanaal wordt gebaggerd. En dat is wel jammer, want dat betekent dat de brug overdag dicht is. En dat terwijl de brug zo tof wordt opengemaakt!

Een halfjaar lang wordt er slijk weggehaald uit het Nieuwe Kanaal. Dat is het deel aan de Emmakade tussen de zuivelfabriek van FrieslandCampina en de Blokhuispoort. De laatste keer dat er werd gebaggerd was in ieder geval vóór 1964. Na het baggeren moet het water weer op een diepte van 2,30 meter worden gebracht.

Slijk afvoeren

En door al dat baggeren krijg je veel slijk, dat afgevoerd moet worden. Daardoor zullen bruggen vaker open moeten. De Tweede Kanaalsbrug, dat is de brug bij De Centrale, moet vanwege de grote schepen veel vaker open. Gelukkig gebeurt dat buiten de spits!

En nu de Eerste Kanaalsbrug zo lang gesloten is, is het misschien leuk om even te kijken naar hoe die brug uberhaupt wordt geopend. Dat gebeurt namelijk op een hele toffe manier!

Deze video is een aantal jaar geleden door onze fotograaf Simon van der Woude gefilmd. Mocht je het leuk vinden: abonneer dan op hem! Hij maakt veel meer toffe content.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *