Wintertijd weer ingegaan, mogelijk één van de laatste keren

Vannacht was het weer zover: de klok ging om 03:00 een uur achteruit, wat betekent dat de wintertijd weer is ingegaan. Heerlijk, een uurtje extra langer slapen. Waarschijnlijk houden we dat nu nog voor een paar jaar aan. Waarom? Het Europees Parlement wil er namelijk van af.

Nu de wintertijd weer is ingegaan, betekent het dat de dagen snel korter zullen worden. De kortste dag zal plaatsvinden op 21 december. Maar waarom hebben we de wintertijd? De wintertijd is eigenlijk de standaardtijd en de zomertijd bestaat om de uren dat het licht is in de zomer beter overeen te laten komen met de uren die mensen dan wakker zijn. De zomertijd bestaat al sinds 1916 met verschillende regels, maar van 1946 tot 1976 was er helemaal geen zomertijd. Sinds 1996 gaat de zomertijd in zoals we het nu kennen: zondag 29 maart gaat de klok weer een uur vooruit.

Maar het zou wel eens één van de laatste keren kunnen zijn dat we de klokken verschuiven. Een meerderheid van Het Europees Parlement wil er in 2021 al een eind aan maken. Dat wil nog niet zeggen dat het dan al gebeurt. Lidstaten van de EU mogen zelf bepalen of zij zich permanent aan de zomer- of wintertijd willen houden, zo meldt RTL nieuws. Er verandert nu nog niks, maar Premier Rutte gaf twee jaar geleden in ieder geval aan dat hij dezelfde tijd als de buurlanden zal hanteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *