Winkelen op afspraak en contactberoepen toegestaan, maar avondklok blijft

Het is alweer zo’n jaar geleden dat we in Nederland te maken kregen met corona. Nu, een jaar later, zitten we nog steeds in een lastige fase met een hoge druk op de zorg, een opmars van de Britse variant en een derde golf die eigenlijk onvermijdelijk is. Dat is aan de ene kant de realiteit, maar andere kant is de realiteit ook dat de huidige maatregelen zwaar drukken op het sociale leven en welzijn van ons allemaal.

Met bovenstaande in het achterhoofd heeft het demissionaire kabinet besloten om vier versoepelingen door te voeren:

  1. Openstelling van het voortgezet onderwijs en het mbo. Per 1 maart gaan scholen in het voortgezet onderwijs weer open waarbij leerlingen minimaal 1 dag per week naar school gaan. Ook het middelbaar beroepsonderwijs gaat gedeeltelijk weer open.

2. Contactberoepen, zoals kappers, masseurs en rijscholen, mogen vanaf 3 maart weer aan de slag.

3. Winkelen op afspraak wordt een extra optie naast het afhalen en bestellen. Vanaf 3 maart mogen winkels klanten ontvangen, waarbij er minimaal vier uur van te voren een reservering moet worden gemaakt, per verdieping mogen er maximaal twee klanten tegelijk naar binnen en maximaal zes klanten per uur.

4. Versoepelen van buiten sporten voor jongeren tot 27 jaar. Nu is dat nog 18 jaar, maar vanaf 3 maart mag iedereen tot 27 jaar bij zijn of haar eigen club weer buiten sporten met het eigen team.

“We doen hiermee iets heel spannends”, dat zijn de woorden van Mark Rutte, “want verruiming is niet gratis en ook niet onomkeerbaar.” De aangekondigde versoepelingen zijn ook alleen mogelijk als de huidige maatregelen doorgaan. Dus het dringende advies om thuis maximaal 1 gast per dag te ontvangen geldt nog steeds en daarnaast blijft ook de avondklok.

De avondklok geldt tot in elk geval 15 maart, tot half 5 in de ochtend. Maandag 8 maart vindt er een nieuwe persconferentie plaats waarbij de situatie na 15 maart bekendgemaakt wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *