Wie is de man achter Groene Ster Duurzaam?

Wie is de man achter stichting Groene Ster Duurzaam?De aankomende editie Psy-Fi is de allerlaatste editie in Leeuwarden. Na jarenlange gevechten met stichting Groene Ster Duurzaam neemt het festival afscheid van onze mooie stad. Wie is toch die man die met zijn stichting de festivals op De Groene Ster al jarenlang dwars zit? Dat is de 63-jarige Theo van Gelder.

‘Nooit verwacht’

De Leeuwarder Courant heeft een lang interview met de natuurliefhebber, die overigens niet in zijn eentje de stichting draagt. De stichting heeft twee bestuursleden die op de voorgrond treden. In de afgelopen jaren was van Gelder militair huisarts, ambtenaar bij ministeries, anesthesioloog voor de luchtmacht, belandde als anesthesist bij het Medisch Centrum Leeuwarden en beschermt nu de porseleinhoen. Van Gelder had dit zelf niet verwacht. ‘Als je mij vijf jaar geleden had verteld dat ik me nu serieus druk zou maken om milieu en natuurzaken, had ik je uitgelachen’, vertelt hij aan de Leeuwarder Courant.

Op de vraag of je als ‘gekke Henkie’ wordt weggezet als je je inzet voor roeken of de porseleinhoen, reageert van Gelder positief. ‘Dat proberen festivalorganisatoren wel. En zelf zeggen ze natuurlijk dat ze heel erg rekening houden met de natuur, maar dat is niet zo.’

‘ga lekker weg weekend’

Van Gelder is zelf ook wel eens gaan kijken bij Psy-Fi of bij Welcome tot he Village. ‘WttV is natuurlijk hartstikke leuk. Als festiviteit. Ja, als je er rondloopt en je weet dat vleermuizen last hebben van al die mooie lampjes, dan baal je van die lichtjes. Maar het ziet er prachtig uit en ze draaien er een gezellig muziekje’, vertelt hij. Over weggaan tijdens de festivalweekenden heeft hij niet nagedacht. Welcome to the Village heeft wel eens een ‘ga lekker weg weekend’ aangeboden en Psy-Fi heeft tienduizend euro aangeboden om te stoppen met procederen. ‘Maar dat is zinloos’, vertelt van Gelder. ‘Wij zeggen: het gaat niet alleen om ons comfort, het gaat ons om natuurwaarden en die kun je niet afkopen.’

Wil je meer lezen over Theo van Gelder, Groene Ster Duurzaam of een foto van Theo zien? Klik dan op de link voor het volledige artikel. (LC+artikel)

Bron: Leeuwarder Courant

De gebruikte foto dient ter illustratie.

4 Reacties op “Wie is de man achter Groene Ster Duurzaam?”

  1. Procedures aanspannen, zoals nu steeds gebeurt, door van Gelder is kosteloos! Je kunt dus maar doorgaan als tijd verdrijving! De Gemeente, de burger dus, moet wel diep in de buidel tasten om in het geweer te komen tegen dit soort lui! Hoe principieel zou van Gelder zijn wanneer hij dit soort procedures zo moeten betalen? Ik denk dat hij snel zou afhaken c.q niet eens zou beginnen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *