Wetsus maar liefst acht dagen gehackt

Maandag 3 februari, het was alles behalve een leuke dag te noemen voor Wetsus in Leeuwarden. Het is maandag en je denkt we gaan na een welverdiend weekend weer fris en fruitig aan het werk, maar het mocht niet zo zijn. Op de centrale computer verscheen deze ochtend een plaatje van een doodshoofd met daarbij de woorden ´wil je de bestanden terug, mail me dan´, zo schrijft de Leeuwarder Courant. Iets wat je als bedrijf niet mee wil maken, Wetsus was gehackt!

Toen had het bedrijf twee opties; of het gevraagde geld aan de hacker betalen of gebruik maken van de backups die worden gemaakt. De laatste optie bleek niet ideaal, want het duurt een aantal dagen voordat alle gegevens weer terug staan en daarnaast gaan de data van de afgelopen dagen verloren.

Het werd betalen, maar na de betaling kreeg Wetsus slechts een deel van de code om het computernetwerk weer aan de praat te krijgen. De onderhandelingen gingen verder en de hacker liet soms een lange tijd niets van zich horen. Hierdoor heeft het in totaal maar liefst acht dagen geduurd voordat het computernetwerk van Wetsus weer in eigen handen was.

Gelukkig waren er een aantal computers die niet verbonden waren met het gezamenlijke netwerk en op zichzelf staan, waardoor er in de tussentuin gelukkig gewoon verder gewerkt kon worden.

Na het incident hebben Kamerleden van de VVD kritische vragen gesteld, zo meldt Omrop Fryslân. Hoeveel losgeld is er betaald? Van welk geld is het bedrag betaald? Komt het geld uit de subsidie die Wetsus heeft gekregen?

In totaal zijn er zestien vragen gesteld over de hack van Wetsus. Minister van Engelshoven heeft nu drie weken om deze vragen te beantwoorden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *