Voetbalwereld maakt statement tegen racisme

Op zondag 17 november is de wedstrijd FC Den Bosch – Exelsior een korte tijd stilgelegd. De aanleiding hiervoor was de klank van racistische woorden en geluiden vanaf de thuisclubtribune van Den Bosch. Deze zouden aan Exelsior-speler Ahmad Mendes Moreira zijn gericht.

Tijdens de wedstrijd klonken er onder ander sinterklaasliedjes en oerwoudgeluiden vanaf de tribune als deze speler aan de bal was. Mendes Moreira reageerde hevig geëmotioneerd en moest door zijn medespelers worden gekalmeerd.

Dapper besluit

Op het moment dat scheidsrechter Laurens Gerrits ook in de gaten kreeg wat er allemaal speelde, besloot hij om het duel te staken. Volgens sporthistoricus Jurryt van de Vooren is het stilleggen van een wedstrijd in de betaalde voetbal, nog niet eerder voorgekomen.

Politici reageerden geschokt en lieten weten dat dit soort racisme een schande voor het voetbal is en hard moet worden aangepakt. De scheidsrechter wordt als held gezien en nam in de ogen van de politici, een dapper besluit.

Acties tegen racisme

Meerdere voetbalclubs geven gehoor aan de oproep om tot actie over te gaan. Zo voerde Exelsior actie tegen racisme door bij de wedstrijd tegen FC Volendam, rode kaarten met de tekst ‘Geef racisme de rode kaart’ op alle stoelen in het stadion neer te leggen.

De oproep van de club luidde als volgt: “Wij willen alle toeschouwers vragen deze rode kaart samen met de zaklamp van je mobiele telefoon in de 18e minuut omhoog te houden”.

Spelers van Oranje, bondscoach Ronald Koeman en de KNVB gaven een gezamenlijk signaal tegen racisme via social media af. Daarbij ging het Nederlandse Elftal hand in hand op de foto.

Friese voetbalclubs in actie

Ook in Friesland lieten meerdere voetbalclubs iets van zich horen. Aanleiding hiervoor is de oproep van antidiscriminatiebureau Tûmba, die vindt dat de amateurclubs niet vergeten moeten worden. Zelfs bij het amateurvoetbal komen racistische uitspraken voor. Daar moet volgens Mirka Antolovic, directeur van Tûmba, verandering in komen. Een zerotolerancebeleid zou een goede eerste stap zijn meent Antolovic. ‘We moeten racisme hard aanpakken en zien als een fikse overtreding.’

Blauw Wit’34 te Leeuwarden en de Harkemase Boys zijn de wedstrijden met het statement begonnen; hand in hand en geen voetbal in de eerste minuut. Een mooi gebaar dat voortgezet moet worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *