Vakantietip: duurzaam doen in Friese musea tijdens de voorjaarsvakantie

Traditiegetrouw vindt in de voorjaarsvakantie (28 februari t/m 3 maart) ‘Help Pake & Beppe De Vakantie Door’ plaats. Dit jaar is de activiteitenweek bij musea in een duurzaam jasje gestoken. In maar liefst 38 musea in Friesland kunnen kinderen zich uitleven met allerlei leuke en ‘groene’ activiteiten.

Tijdens ‘Help Pake & Beppe De Vakantie Door’ mogen basisschoolkinderen gratis naar deelnemende musea. Maar alleen ‘op vertoon’ van hun pake of beppe – al mag het ook best heit, mem of een andere volwassene zijn.

Duurzaam doen!
Thema dit jaar is ‘Duurzaam doen!’, omdat duurzaamheid een steeds grotere rol speelt bij musea, in de samenleveing, maar ook in het leven van kinderen. Met de activiteiten leren kinderen op een leuke, speelse manier meer over duurzaamheid, kunst en cultureel erfgoed.

Van insectenbrownies tot fruitstempels
Veel musea doen al jaren mee aan de activiteitenweek, maar ook nieuwe deelnemers openen deze voorjaarsvakantie hun deuren. Zo kunnen kinderen in het gloednieuwe Kennis- en informatiecentrum Terp Hegebeintum een eigen terphuis bouwen. In het Fries Landbouwmuseum staan er insecten op het menu, bij Museum Heerenveen wordt er met zelfgemaakte inkt gestempeld met groente en fruit en bezoekerscentrum Mar en Klif organiseert een ‘Beach Clean Up’ aan de IJsselmeerkust.

Al meer dan 20 jaar
‘Help Pake & Beppe De Vakantie Door’ is een initiatief van Museumfederatie Fryslân en het Fries Educatief Platform en ontstaan vanuit het idee om grootouders en kleinkinderen een uitje te bieden tijdens de voorjaarsvakantie – want ouders moeten gewoon werken. Vorig jaar was de 20e editie, en met gemiddeld 20.000 bezoekers is de activiteitenweek bij musea nog altijd zeer populair. Deelnemende musea en hun activiteiten staan op www.museum.frl/pakebeppe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *