UWV pakt bonus Jumbo-medewerker af

jumbo uwv leeuwarden

UWV pakt bonus Leeuwarder Jumbo-medewerker af

Gisteren gonsde het over het internet. Zowel Telegraaf als Leeuwarder Courant besteedden er veel aandacht aan. De Leeuwarder Wajonger die een bonus kreeg van Jumbo, maar die direct weer moet inleveren bij het UWV. Inmiddels krijgt hij veel steun van klanten, vrienden en familie.

Nieuwe computer

Al sinds zijn achttiende werkt Klaas-Jan van Steenbergen bij Jumbo Van Loonstraat. Om zijn 12,5 jaar trouwe dienst te vieren en hem een hart onder de riem te steken, kreeg hij een bonus van € 350  van zijn werkgever uitgekeerd. Dit geld heeft hij gebruikt voor een nieuwe computer; Klaas-Jan is gamefanaat. Helaas kreeg hij twee weken later telefoon van het UWV. Van Steenbergen ontvangt namelijk gedeeltelijk een Wajong-uitkering, vanwege zijn autistische stoornis. Hij moest het geld terugbetalen aan het UWV, plus nog wat extra voor de belastingdienst. Het UWV ziet de bonus namelijk als extra loon, waardoor hij het weer moet inleveren.

Kwaad

‘Ik was er echt kwaad over. Het UWV had ook kunnen zeggen: wat goed Klaas-Jan dat jij zolang deze baan kunt volhouden en hier heb je van ons ook een extraatje’, vertelt Van Steenbergen aan het LC. Ook zijn werkgever is verbijsterd. ‘Ik kon het niet geloven. Dit is heel zuur. Het was niet mijn bedoeling om het UWV een bonus te geven. Ik heb meteen gebeld; vroeg me af hoe ze er achter waren gekomen. Ik zei: Normaal zijn jullie niet zo snel. Het bleek dat de Belastingdienst het meteen heeft gemeld aan het UWV’, vertelt Jumbo-eigenaar Bram Wilbrink. Het UWV hanteert wel uitzonderingen voor bonussen bij 25 jaar en 40 jaar trouwe dienst, maar daar heeft Van Steenbergen nu niets aan.

Steun

De Leeuwarder deelde zijn verhaal wel op Facebook, in de hoop dat het opgepikt werd door de media of de politiek. En dat lijkt te zijn gelukt. Niet alleen hebben drieduizend mensen het bericht gedeeld, ook in de supermarkt krijgt hij, naast felicitaties voor zijn jubileum, veel steunbetuigingen. De situatie heeft ook geleid tot kamervragen, al geeft staatssecreataris Tamara van Ark van Sociale Zaken aan niet op individuele situatie in te kunnen gaan.

Versoepeling

Klaas-Jan blijft er zelf vrij nuchter onder. Via Facebook krijgt hij berichten dat mensen hem geld willen doneren, maar dat slaat hij af. ‘Het gaat mij er hier om dat het bekend wordt en dat er verandering in de regels komt.’ Verder houdt hij de moed erin: ‘Ik ga me richten op mijn 25-jarig jubileum.’ We hopen dat het UWV nog iets kan doen aan de situatie. Versoepeling rond uitgekeerde bonussen zou in ieder geval mooi zijn.

Foto: Anne van der Woude

2 Reacties op “UWV pakt bonus Jumbo-medewerker af”

  1. Zolang ze zichzelf maar torenhoge bonussen kunnen uitkeren (betaald door de mensen die van hen afhankelijk zijn), zul je van hen niets horen maar o-wee wanneer er iemand die van hen afhankelijk is een extra’tje krijgt!
    Het moet niet idioter worden in NL!!

    Wat is het volgende?
    Het zakgeld afpakken van de kinderen van de ouders die afhankelijk zijn van het UWV??????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *