Tip van Jelle: Grappa

Grappa is een wat minder bekende drank, maar maakt de laatste jaren een hele voorzichtige opmars. Grappa wordt gemaakt van het restproduct van wijn, dat wat overblijft na het persen van de druif. De drank wordt alleen in Italië gemaakt en heeft een alcoholpercentage vergelijkbaar met whisky. Het is een digestief en wordt na het eten en soms met een kopje espresso gedronken. De druivenschil, -pit en het steeltje bevat veel tannine. De drank kun je vergelijken met een goede cognac, maar dan met een meer uitgesproken smaak. Het karakter van de druiven kun je terugvinden in de drank.

Villa de Varda – Traminer
De villa de Varda distilleerderij is een grappa-producent met een eigen wijngaard. Het maken van grappa heeft voorrang op het maken van wijn, dit merk je doordat ze de druiven niet helemaal uitpersen. Hierdoor krijg je een hele ‘cleane’ grappa. Het destillaat wordt niet op hout, maar in authentieke koperen ketels gerijpt. De grappa heeft hierdoor een fruitige, zachte smaak. Voor deze drank wordt de Traminer druif gebruikt, een aromatische druif met exotische geuren van lychee, rozen en specerijen.
fles 70cl. 39,99

Marolo – Grappa di Barolo
Marolo maakt grappa van het restproduct van gerenommeerde wijnhuizen. Grappa van Marolo kenmerkt zich door wat meer ‘vervuiling’ dan Villa de Varda. Dit klinkt niet erg positief, maar dat is het wel. De zogenaamde vervuiling zorgt voor meer stevigheid. De Grappa di Barolo is gerijpt op acacia houten vaten, waardoor het een mooie gouden kleur krijgt en het wat meer richting cognac gaat qua smaak. De drank heeft intense geuren met tonen van zoethout, tabak, vanille en geroosterde hazelnoten en heeft een volle smaak.
fles 70cl. 48,99

Marolo – Grappa di Barolo Busia XXXV
Voor als je iets bijzonders wil drinken. Deze grappa is een speciale gelimiteerde uitvoering ter gelegenheid van de verjaardag van het bedrijf. De grappa is gedestilleerd en alleen geselecteerde vaten zijn verder gerijpt op kleine eiken vaten, om een meer intense smaak te krijgen. De Busia heeft een geconcentreerde smaak en een cognac-gevoel.
fles 70cl. 119,99

Villa de Varda – Acquavite di Vino
Als je de Busia nog niet exclusief genoeg vindt, is de Acquavite di Vino een aanrader. Gemaakt op 20 oktober 1975 en is pas op fles gekomen in 2018. Op de dag dat de zoon van de eigenaar van Villa de Varda geboren werd is hij vanuit het ziekenhuis rechtstreeks doorgereden naar de distilleerderij. Hier maakte hij deze Acquavite en bewaarde het in houten vaten. Dit is eigenlijk geen grappa, maar een Italiaanse brandy van maar liefst 43 jaar oud. Er zijn maar twee doosjes te vinden in heel Nederland, verspreid over drie slijterijen. Wij zijn trots dat we vier van deze bijzondere flessen in huis te hebben.
fles 70cl. 149,95

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *