Throwback naar 1999: de Mercuriusfontein op het Wilhelminaplein!

Vinden jullie dit niet ontzettend leuk om te zien? Als ik deze foto zie komen er een hoop mooie herinneringen omhoog. Milkshakes en tosti’s van Mr Cocker. Al je losgeld in de Fontein gooien om je wens uit te laten komen. Gezellig met elkaar zitten en dan regelmatig even naar de Mac om naar de WC te gaan of voor een Mac Kroket. En kun jij je de tijd nog herinneren dat die griezelige clown je stond op te wachten bij de deur, dat er een asbakje op tafel stond? Er stonden meer van deze asbakjes bij de Mercuriusfontein dan in de Mac Donalds zelf. (Oeps, sorry!)

Deze foto is alweer best wel lang geleden, 22 jaar! 1999, dat waren hele andere tijden dan nu. Ben je misschien te jong om dit te herkennen, maar komt de fontein je wel bekend voor? Dat kan kloppen, want hier staat nu kledingwinkel The Sting. Door een flinke verbouwing op het Wilhelminaplein in 2010 en 2011 moest de fontein een nieuwe locatie krijgen. In 2012 is de fontein daarom verplaatst naar de Wirdumerpoortsdwinger.

De Mercuriusfontein is gebouwd op 3 oktober 1923 en staat symbool voor de bronnen van welvaart in Leeuwarden. Het is ontworpen door Gustav Adolf Bredow. Hij liet de beelden maken in Duitsland. Wist je dat het plan eerst was om de fontein te plaatsen op het Stationsplein? Door verkeerstechnische problemen ging dit eerst niet door, maar het plan werd in 1921 opnieuw gelanceerd en is toen in handen van Bredow gekomen.

Foto: HCL

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.