Studieschuld aflossen: hierbij een paar handige tips

Het is nooit leuk: de studieschuld van ome DUO. Torenhoge bedragen die je een flinke hoofdpijn bezorgen. Gelukkig hoef je je studieschuld niet gelijk af te lossen, dus er is tijd om redelijk wat geld bij elkaar te sparen.

Je studieschuld checken is nooit leuk, zeker niet als je net afgestudeerd bent. Dan komt nog het meest moeilijke: het terugbetalen. Dit is extra lastig als je krap bij kas zit. Maar gelukkig zijn er methodes om dit proces toch wat makkelijker te maken.

Allereerst hoef je niet gelijk je studieschuld af te lossen. Er is een aanloopfase. Deze duurt twee jaar en gaat op 1 januari in na het jaar dat je je studie hebt afgerond. Bijvoorbeeld, je studeert af in 2022, dan begint op 1 januari 2023 de aanloopfase. In aanloopfase hoef je nog niks terug te betalen, maar onthoud wel dat de rente doorloopt. Na deze twee jaar begint de afloopfase. Hierin moet je maandelijks terugbetalen.

Het hoeft geen stressvol proces te zijn, en DUO houdt ook wel rekening met hoeveel je moet aflossen.

Hier zijn wat tips:

  • Weet al van te voren hoeveel je moet aflossen. Gebruik hiervoor de rekenhulp van DUO.
  • Check onder welke terugbetalingsregels je valt. Dit kan ervoor zorgen dat je soms maandelijks minder hoeft te aflossen.
  • Zodra je een bron van inkomen hebt, begin gelijk met aflossen. Je wilt geld verdienen, maar als je het aflossen laat wachten, dan moet je uiteindelijk meer betalen. Dus, begin gelijk met aflossen zodra het kan!
  • Maak een overzicht van je uitgaven en inkomsten. Aangezien je maandelijks een vast bedrag moet betalen, is het handig om te checken of je nog wel op dezelfde manier kan uitgeven of juist even wat stappen terug moet doen.
  • Schaam je niet om hulp te vragen. Studieschuld kan voor sommige mensen een lastig onderwerp zijn. Dus schroom niet om wat geld te lenen, zolang je zeker weet dat je het later ook weer terug kan betalen. Geld lenen kost geld!
  • Gooi de brieven die je van DUO krijgt niet weg, maar gebruik ze als motivatiebron om van die studieschuld af te lossen.

Hopelijk helpen deze tips je aardig op weg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *