Snelcursus Leeuwarden: Bonnehos en andere ziekenhuizen

bonnehos leeuwarden

Bijna 200 jaar geleden werd in Leeuwarden het stadsziekenhuis opgericht, zo’n beetje naast de Blokhuispoort. Die is intussen allang weer gesloopt. In 1971 verhuisde dit ziekenhuis naar het huidige MCL en kreeg de naam Triotel; een ziekenhuis, een verpleeghuis en een verzorgingshuis op één locatie. Veel Leeuwarders zagen hier voor het eerst het levenslicht.

De drie ziekenhuizen die Leeuwarden rijk was; Triotel, het Diakonessenhuis (dat grote gebouw aan de overkant van de Prinsentuin) en het Bonifatius Hospitaal, kampten al tijden met ruimtegebrek. In 1982 fuseerden de drie ziekenhuizen. Triotel werd MCL-zuid, het Diakonessenhuis werd MCL-midden en het Bonifatius Hospitaal werd MCL-noord. Het Diakonessenhuis is in 1987 gesloten en omdat verdere uitbreiding niet meer mogelijk was, is het is omgebouwd tot woonruimte.

Bij het Triotel werd een groot nieuw ziekenhuis gebouwd: het huidige MCL. In 1987 werd de nieuwbouw in gebruik genomen. Na de fusie werden langzaamaan alle medische zaken op de locatie van het Triotel (MCL-zuid) geconcentreerd. Hierdoor sloot MCL-noord (Het Bonifatius Hospitaal) in 2004 haar deuren. Hele generaties Friezen hebben warme herinneringen aan het ‘Bonnehos’, zoals het ziekenhuis in de volksmond liefkozend werd genoemd.

De gemeente besloot het ziekenhuis met de grond gelijk te maken en ruimte te maken voor nieuwbouw. Er ontstond een fel protest. Het nieuwe idee was dat een deel van het gebouw zou blijven bestaan en verwerkt worden in de nieuwbouw. Later gaf de projectontwikkelaar aan dat dit om ‘technische redenen’ toch niet mogelijk was, met als gevolg dat alles met de grond gelijk werd gemaakt. In 2008 maakte de slopershamer een eind aan het laatste deel van het ‘Bonnehos’ en vandaag de dag staan er ruim driehonderd luxe woningen op het terrein.

Een leuk weetje: sinds 2005 is op de katholieke begraafplaats naast de wijk Westeinde de vieringtoren van de kapel van het Bonnehos nog te bewonderen. Een stukje tastbare historie van het Sint Bonifatius Hospitaal dat gered werd van de sloop.

Tekst: Lennart Ubels

Foto: Historisch Centrum Leeuwarden

4 Reacties op “Snelcursus Leeuwarden: Bonnehos en andere ziekenhuizen”

  1. Ook ik heb goede en warme herinneringen aan het Bonnehos,
    heb van sept.1971-febr.1975 de Inserviceopleiding gedaan voor A-verrpleegkundige,heb 2 jaar in Liobahuis gewoond .
    We hadden een leuke opleidingsgroep o.l.v. Dei Pijpker en hebben nog steeds om de 2jaar reünie..
    Heb goede herinneringen aan de nonnenzusters, waar ik heel goed mee kon opschieten.We hadden ook een zustervoetbalelftal en voetbalden tegen verschillende zorginstellingen en enkele nonnen speelden/oefenden ook wel eens mee op het heideveld.,…en hadden dan dikke lol met elkaar..

  2. Geen woord over de kraamkliniek op het Schapedijkje waar ook heel veel Leeuwarders geboren zijn (waaronder ik)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *