Snackbuffet Het Vliet: Veel meer dan ‘Braaksma’

Foto: Marcel van Kammen

Iedere Leeuwarder kent het wel: even een patatje halen bij ‘Braaksma’, aka Snackbuffet Het Vliet. Zonder andere snackbars te kort te doen, durven we wel te stellen dat Het Vliet ‘The place to be is’ voor een lekkere snack of een vette hap. We bestellen een patatje bij eigenaar Sjors, die ons vertelt over de geschiedenis van het snackbuffet, hoe hij zijn werk combineert met zijn gezin en waarom Leeuwarders nog steeds ‘Braaksma’ zeggen, terwijl de snackbar nooit zo heeft geheten.

Sjors is sinds 2007 de trotse eigenaar van Snackbuffet Het Vliet, maar de snackbar heeft een aantal eerdere eigenaren gehad. ‘Slager Braaksma is ermee begonnen, omdat hij een snackbuffet wilde openen’, vertelt Sjors. ‘Omdat hij al een goedlopende zaak had, zocht hij een bedrijfsleider. Hij heeft mijn vader, die al jaren voor Braaksma werkte, uiteindelijk gekozen om de snackbar op te bouwen. Na een tijdje is mijn vader in militaire dienst gegaan, maar na een halfjaar werd hij door Braaksma gebeld, of hij de boel wilde overnemen. Zogezegd, zo gedaan. Met ondersteuning van mijn moeder is hij in 1973 in de zaak begonnen. Dat is uiteindelijk uitgegroeid tot een succes en twaalf jaar geleden heb ik het overgenomen.’ Dat het een succes is geworden, moge duidelijk zijn: Sjors heeft zelfs klanten uit bijvoorbeeld Sneek en Harlingen. ‘Die komen langs als ze toevallig in de buurt zijn, of rijden speciaal voor de kipschnitzels even een stukje om. Dat is wel super om te horen! De schnitzels komen uit eigen keuken en aangezien mijn vader uit het slagersvak komt, maken we alle vleessnacks gewoon zelf. De gehaktballen, de schnitzels, we draaien zelf het tartaar en grillen ons eigen warm vlees.’

Mooie dingen meegemaakt

In de afgelopen jaren heeft Sjors al veel mooie dingen mee mogen maken. Als we hem vragen naar het allerleukste dat hij heeft meegemaakt, stelt hij niet teleur. ‘Er kwam op een zondagavond een jongen bij mij in de zaak. Hij draaide al wat uren bij een slagerij, maar ik dacht: hij past hier perfect. Hij heeft uiteindelijk twee jaar in de zaak gewerkt en heeft hier zijn vrouw leren kennen. Hij is met haar getrouwd en heeft kinderen met haar gekregen. Ik heb nog steeds goed contact met hem, dat vind ik wel echt heel tof’, vertelt Sjors enthousiast. Het is vooral die sociale kant waar Sjors van houdt. ‘De ene keer heb je een serieus praatje en de andere keer maak je even een grapje. Er zijn ook gewoon mensen die voor het praatje langskomen. Ze eten en drinken wat, maar komen eigenlijk voor een praatje. Dat vind ik ook heel erg mooi.’

Kwaliteit staat bij Sjors voorop: naast het feit dat veel van de vleessnacks in eigen keuken worden gemaakt, wordt er ook veel aandacht gestoken in bijvoorbeeld de presentatie van een snack. ‘Als wij een schnitzel bakken, snijden we het vlees in stukjes en doen we er augurk bij. Als er een sausje bijkomt, wil ik niet dat het er zo overheen gespoten wordt’, zegt Sjors. ‘Ik zeg altijd: je moet het brengen zoals je het zelf wil opeten. We zijn natuurlijk geen sterrenrestaurant, maar je wil het wel presenteren zoals de mensen gewend zijn, omdat het al jaren op dezelfde manier gaat.’

Naast het grote assortiment snacks dat hier en daar uitbreidt, zal Sjors weinig veranderen aan zijn snackbar. ‘Alles om je heen verandert en dat merk je natuurlijk ook op beurzen en zo. Er is meer vegan en halal aanbod. Vanzelfsprekend bied ik wel wat nieuwe producten aan, zoals vegetarische opties, maar ik blijf gewoon Het Vliet.’

Een patatje bij ‘Braaksma’

Zoals we in de intro al schreven, weet iedereen wat je bedoelt als je begint over ‘een patatje bij Braaksma’. Het Snackbuffet heeft echter helemaal nooit zo geheten. ‘Het is altijd Snackbuffet Het Vliet geweest’, vertelt Sjors. ‘Op de papieren inpakzakken van de slagerij stond vroeger heel groot ‘Braaksma’ en daaronder ‘annex Snackbuffet Het Vliet’, maar dat waren zulke kleine letters dat het niet opviel. Iedereen ging dus naar Braaksma toe en dat is het in de volksmond altijd gebleven. De nieuwe generatie studenten noemt het zelfs zo! Ik vind het geen probleem. Als je tegen een taxichauffeur zegt dat je een patatje bij Braaksma wil halen, brengen ze je zo naar mij toe. Als je het hebt over het Vliet, krabben ze zich even achter de oren. Wat voor naam er ook opstaat: als de mensen maar met een lach de deur uitgaan.’

Sjors heeft de naam van Braaksma met liefde omarmd. Sterker nog: hij heeft er nog over nagedacht om de naam online ook vast te leggen, maar: ‘de website braaksma.nl was helaas al bezet. Er zat een of andere autoboer in’, vertelt Sjors lachend. Hoe dan ook: we kunnen nog lang genieten van de patat en de overheerlijke snacks van ‘Braaksma’, want over stoppen heeft Sjors nog helemaal niet gedacht. ‘Nee, absoluut niet’, vertelt hij. ‘Zolang ik het kan doen en het leuk vindt, doe ik het… Maar als ik wél ga stoppen, krijgen jullie de primeur!’

In verband met de coronacrisis kun je op dit moment alleen afhalen bij Snackbuffet het Vliet en zijn er aangepaste openingstijden: dinsdag t/m zondag van 17.00 tot 00.00 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *