Populaire macarons ook verkrijgbaar in Leeuwarden

Wekelijks verschijnt er op NPO3 weer een nieuwe aflevering van de Keuringsdienst van Waarde. Ze kijken kritisch naar een bepaald product en gaan op onderzoek uit. Op donderdag 27 februari was de macaron aan de beurt. Waarom is deze zo duur? Wat maakt dit koekje zo bijzonder?

Voor de oorsprong van de macaron gaan we naar Parijs. Vroeger leek de macaron op een standaard plat en rond koekje, maar door de jaren heen is er heel wat geknutseld en zijn ze beroemd geworden door de prachtige kleuren en lekkere smaak. De macaron zoals we hem nu kennen bestaat uit twee zachte schuimachtige ronde koekjes en daartussen een crèmelaagje.

Laduree, gevestigd in Parijs is de bedenker van de huidige macaron en hier betaal je dan ook de hoofdprijs. Twaalf stuks voor 32(!) euro, wat neer komt op €2,67 per stuk. In een supermarkt betaal je ‘slechts’ 5 euro voor twaalf stuks. Aardig verschilletje, maar hoe komt dit verschil?

Wij zijn langsgegaan bij Leonidas in Leeuwarden, waar de populaire macarons ook verkrijgbaar zijn. Zeker zijn ze populair zo laat eigenaar Jan Piet Broersma weten:

‘Het loopt als een trein. Op woensdag krijg ik er zo’n achthonderd binnen en zaterdagmorgen zijn ze alweer uitverkocht.’

De macarons zijn in Leeuwarden dan ook bijna nergens verkrijgbaar. Uiteraard wel in de supermarkt, maar deze zijn toch net even wat anders.

De macarons van Leonidas zijn afkomstig van DutchHomemade, een bedrijf uit het zuiden van het land. Voor bijzondere smaken als Red Velvet, Dutch Cookies & Cream, Tiramisu, Black Cherry Pie, Frozen Yoghurt en Italian Cookie betaal je dan wat meer (tussen de €2,00 en €2,50), maar je krijgt er wel iets bijzonders qua kleuren en smaak voor terug.

Hoewel bij de bereiding van zowel supermarktmacarons als macarons in een patisserie, er machines aan te pas komen, geeft een macaron in de kleuren van de Nederlandse vlag toch net iets extra’s dan een standaard roze macaron van de supermarkt. Over de smaak mag je zelf oordelen. Je weet nu tenslotte waar je ze kunt kopen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *