Plan CDA om Schaaf te sluiten slecht onderbouwd

schaaf neushoorn cda leeuwarden

CDA Leeuwarden wil Schaaf sluiten om Neushoorn te redden

Dat de ‘C’ in CDA niet voor Cultuur staat, wisten wel al. Het wordt nu maar weer bevestigd. Volgens de partij is er al genoeg geïnvesteerd in cultuur: ‘Er is een plafond bereikt’. Om te compenseren voor het tekort bij Neushoorn, stelt het CDA voor om de geldkraan van Zalen Schaaf dicht te draaien.

Zalen Schaaf en Neushoorn zouden elkaar namelijk beconcurreren. En twee beconcurrerende muziekpodia zou onnodig zijn. Daarom vindt het CDA dat de geldkraan van Zalen Schaaf dichtgedraaid moet worden. Gek genoeg krijgt Schaaf geen subsidie, dus daar kan niet op gekort worden. Echter betaalt Schaaf geen huur (meer) voor het pand, enkel voor de leegstandstandsbeheer. Dit kun je natuurlijk als verkapte financiering zien, al is het een constructie, bedacht vanwege de ontbrekende toekomstplannen van het gebouw. Resultaat is wel dat de gemeente nu zo’n vijftigduizend euro huur misloopt.

Even terug naar de concurrentiepositie van beide zalen. Zo erg zitten beide podia elkaar niet in de weg. Volgens het CDA zou een sluiting van Schaaf ervoor zorgen dat de tributeshows van Schaaf in Neushoorn kunnen plaatsvinden, waardoor er meer centjes binnenkomen bij Neushoorn. Dit betekent wel dat daar minder bezoekers naartoe kunnen, gezien de capaciteit van beide zalen. Daarnaast is het maar de vraag of de organisatoren van die shows wel naar Neushoorn willen verhuizen. Er zit namelijk ook nog een verschil in huurprijs tussen beide locaties. Bovendien hebben er ook al diverse organisaties de overstap van Schaaf naar de Neushoorn gemaakt. Wij verwachten dan ook niet dat veel van de resterende partijen hun evenementen in Neushoorn zullen voortzetten. Al met al is het plan van CDA niet goed doordacht. 

Wat nu als we het eens omdraaien: we betrekken Schaaf juist bij Neushoorn. Wil laatstgenoemde een grote show neerzetten, lees: voor meer dan 750 bezoekers, kunnen ze gebruikmaken van Zalen Schaaf, waar zo’n 1.000 bezoekers terechtkunnen. Noem het een Neushoorn XL-show, een knipoog naar de Romein XL-shows van weleer, en je bent als stad nog flexibeler in het programmeren van grote shows. Bovendien heb je dan een constructievere oplossing voor de (tijdelijke) leegstand van het Schaaf-pand. Daarnaast genereer je gelijk een oplossing voor de beperktere capaciteit die Neushoorn heeft en creëer je een extra inkomensstroom voor de Neushoorn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *