Pizza Bambini

Pizza Bambini bij Pizzeria Pompeï Leeuwarden

Ruud Hoogenboom en Jacques Been nemen aankomende juni pizzeria Pompeï officiëel over van huidig eigenaar Arthuro la Serpe. Dit is niet het enige hoogtepunt voor de pizzabakkers; Jacques is sinds vijf maanden vader van zoon Jack en Ruud krijgt begin juli zijn eerste kind.

Jacques draagt baby Jack in zijn Maxi-Cosi de pizzeria binnen. Jack is eerst wat humeurig, maar tegen de tijd dat de fotograaf binnenkomt is hij weer blij en gaat hij vrolijk op de foto. De baby vertrekt daarna samen met zijn moeder, Jacques en Ruud vertellen over de overname en het (aanstaande) vaderschap.

Pizzabakker: een vak apart
Allebei begonnen ze bij Pizzeria Pompeï in de keuken als kok en na een aantal jaren leerden ze pizza’s bakken. Als ze in juni eigenaars zijn van het restaurant, gaan ze hier gewoon mee door. ‘We vinden dat nog steeds leuk om te doen. We werken met een jong team en de sfeer is altijd gezellig. We staan in een open keuken en hebben op deze manier direct contact met de gasten. Ik heb niet echt het gevoel dat ik aan het werk ben’, vertelt Jacques. ‘Het is ook niet zo makkelijk om een pizzabakker te vinden. Het is een vak apart: er is geen opleiding voor, je moet het in de praktijk leren.’

Weinig veranderingen bij overname
‘In 2012 hebben we de afspraak gemaakt met Arthuro om het restaurant dit jaar over te nemen’, zegt Ruud. De huidige eigenaar stapt uit het restaurant in Leeuwarden en gaat alleen verder met de vestiging in Harlingen. De pizzabakkers werken al jaren zelfstandig in het restaurant. Ze kiezen zelf de leveranciers en nemen zelfstandig personeel aan. ‘Het gevoel van vrijheid ervaren we straks; zelf de beslissingen nemen en de knopen doorhakken’, geeft Jacques aan.

Zakelijk en creatief
Volgens Jacques komen er geen grote veranderingen. ‘Wat goed is, moet goed blijven’. De pizzabakkers zijn goed op elkaar ingespeeld en hebben allebei hun eigen kwaliteiten. ‘Ik heb feeling om nieuwe wijntjes en gerechtjes op de kaart te zetten. Ruud houdt zich meer bezig met de financiën. ‘Ik reken altijd uit wat iets op jaarbasis kost.’

Nieuwe generatie opvolgers geregeld
‘We werken al meer dan tien jaar in de horeca en op een geven moment krijg je meer rust in je kop en wil je je settelen met de vrouw’, aldus Jacques. Met de komst van baby Jack zijn ze sinds een paar maanden een gezin. Hij is een makkelijke baby en slaapt ‘s nachts door. ‘Ik ben wel wat beperkter in mijn vrijheid, maar ik merk wel dat ik dingen wat meer los kan laten. Eerst was ik thuis nog met werk bezig, dat is nu minder aanwezig en dit geeft rust. Als je in de horeca werkt, ga je rond middernacht naar bed en begint de dag weer om 7:30.’ Deze tijden gelden ook voor Ruud. ‘Een half jaar geleden sliep ik langer uit’, lacht hij. Jacques staat op voor Jack en Ruud heeft net een huis gekocht en is druk bezig met klussen in de babykamer. ‘De baby wordt in juli dit jaar verwacht.’ Hopelijk slaapt hij straks ook lekker door ‘s nachts, zodat Ruud de volgende dag ook weer fris en fruitig aan het werk kan.

Op de vraag of er minipizza’s op het menu komen om het vaderschap te vieren, schieten Jacques en Ruud in de lach. Ze vinden het wel een leuk idee om straks de geboorte van de zoon van Ruud te vieren. ‘Wie weet staat het over een paar maanden op het menu.’ De overname van het bedrijf over dertig jaar is in ieder geval wel al geregeld.

Tekst: Jantina de Vries
Foto: Simon van der Woude

1 Reactie to “Pizza Bambini”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *