Persconferentie 21 april: Wat zijn de uitkomsten?

In de loop van de dag kwamen er gister steeds meer vermoedens over welke coronamaatregelen waarschijnlijk versoepeld gaan worden en wat juist nog hetzelfde blijft. Vermoedens waren het, maar na de toespraak van premier Rutte om 19.00 uur wisten we het zeker. Wij zetten alles voor je op een rij:

Basisscholen weer open

Vanaf 11 mei gaan basisscholen, speciaal onderwijs in de basisschoolleeftijd en de kinderopvang weer van start. Het is de bedoeling dat kinderen voor de helft van de tijd naar school gaan, zodat er meerdere kleine groepen ontstaan. Het voortgezet onderwijs moet kijken naar de mogelijkheid om onderwijs te geven op anderhalve meter afstand. Dit gaat mogelijk vanaf 1 juni in.

Kinderen raken minder snel besmet en worden ook minder ziek, waardoor het verantwoord is om hier te versoepelen. Het is ook lokaal, waardoor mensen niet ineens meer hoeven te verplaatsen en daarnaast wordt thuiswerken makkelijker gemaakt voor ouders. Personeel in deze sector kan zich, net als werknemers in de zorg, makkelijker laten testen en val je onder de risicogroep dan hoef je niet voor de klas de staan.

Sportbeleid voor kinderen versoepeld

Kinderen in de basisschoolleeftijd, dus kinderen tot en met twaalf jaar, mogen weer sporten in teamverband in de buitenlucht. Jongeren in de middelbare schoolleeftijd, dus tot en met achttien jaar, mogen ook weer georganiseerd buiten sporten, maar wel op anderhalve meter afstand. Voor beide groepen geldt dat wedstrijden niet toegestaan zijn. De versoepeling van de sportmaatregelen gaat op 28 april in.

Wat blijft hetzelfde?

Mensen met een contactberoepen zoals een kapper of schoonheidsspecialist mogen nog steeds niet aan het werk. Ook blijft de bezoekersregeling in verpleeghuizen hetzelfde en moet de horeca gesloten blijven. Uiteraard blijven ook de basisregels als afstand houden, thuisblijven bij lichte klachten en handen wassen van kracht.

Verder blijft het verbod op evenementen. Dit was al tot 1 juni, maar gister is bekend gemaakt dat dit met drie maanden verlengd wordt tot in elk geval 1 september. Ook het betaald voetbal gaat tot deze datum niet weer van start. De genoemde maatregelen gelden sowieso tot 20 mei. De week hiervoor zal een nieuwe update volgen.

Hoop

De cijfers afkomstig uit de ziekenhuizen noemt Rutte ‘hoopgevend’, maar de druk op de zorg is nog steeds hoog, dus we zijn er zeker nog niet. Als we sneller gaan versoepelen, dan kan het virus ineens weer gaan pieken en dat is uiteraard niet de bedoeling. ‘Voorzichtigheid is beter dan spijt achteraf’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *