Papier dat niet bestaat, hoef je niet te verwerken!

Burgemeester en wethouders stellen in hun voorstel aan de gemeenteraad dat afval dat niet bestaat niet hoeft worden ingezameld en verwerkt hoeft te worden. Een voorstel over verspreiding van reclamedrukwerk en huis-aan-huisbladen ligt bij de gemeenteraad en deze zal hierover nog een besluit moeten nemen.

Onnodig papierafval

Middels de welbekende JA/JA, NEE/JA en NEE/NEE stickers geven inwoners van Leeuwarden aan wat ze wel en wat ze niet hun brievenbus willen hebben. Toch zijn er inwoners die deze stickers niet gebruiken en daardoor jaarlijks onnodig veel folders en huis-aan-huisbladen ontvangen. Deze folders en bladen belanden vaak ongelezen op de stapel en dit zorgt voor onnodig veel afval en hier moet volgens B en W in Leeuwarden meer aan gedaan worden.

Ondanks dat de hoeveelheid onnodig verspreid papier in een dalende lijn zit, stelt het Milieu Centraal dat het nog steeds teveel is. Zij stellen dat circa 30% procent van het verspreide drukwerk bij het oud-papier belandt en in geval dit niet zo zou zijn, dan zou dat meer dan een half miljoen kilo per jaar kunnen schelen.

Gratis sticker

In andere steden wordt al gewerkt met nieuwe regels. Mensen die geen stickers hebben, ontvangen geen folders of huis-aan-huisbladen meer. Leeuwarden wil deze regels ook invoeren. Inwoners die al een sticker op de brievenbus hebben, hoeven geen actie te ondernemen. Wie geen sticker heeft, maar wel folders of huis-aan-huisbladen wil ontvangen, kan via de gemeente een gratis sticker krijgen.

Leeuwarden wil met de nieuwe maatregelen wachten tot 1 oktober, 2023. Hiermee geeft het uitgevers van reclamedrukwerk en uitgevers van huis-aan-huisbladen een periode van gewenning. De kosten van het invoeren van deze regel komt uit op een eenmalige uitgave van €10.000,-.

Huis-aan-huisbladen

Eerst leek de komende maatregel ook voor verspreiders van huis-aan-huisbladen te gelden. Deze maatregel zou echter dermate hard de uitgevers kunnen treffen, waardoor deze eerder geneigd zouden zijn te stoppen met hun uitgaven en dit zou vervolgens weer leiden tot een grotere afstand tussen de gemeente en haar inwoners. De regels voor huis-aan-huisbladen blijft in dit geval daarom onveranderd.

Mensen zonder sticker op hun brievenbus blijven nieuws over werkzaamheden, activiteiten en ander nieuws van bijvoorbeeld vrijwilligers of-niet-commerciële verenigen en organisaties ontvangen. Deze blijven bezorgd worden, omdat het een belangrijk doel dient voor mensen die moeite hebben met het nieuws op een andere manier tot zich te krijgen.

BRON: www.leeuwarden.nl (2023)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *