Overvloed aan horeca?

overschot horeca

Leeuwarden heeft momenteel ontzettend veel keus als het om horeca gaat. Restaurants, koffiezaakjes, cafés: je lijkt ze op iedere straathoek in de binnenstad tegen te komen. Daarnaast zien we regelmatig nieuwe zaken opduiken. Is er te veel horeca in Leeuwarden? Wat vinden jullie?

Bestemmingsplan

Horeca Leeuwarden is in ontwikkelingen. In 2018 kregen we er bijvoorbeeld Loetje, Lazy Lemon en Kom bij. Binnenkort komen er nieuwe zaken in het voormalige Dionysos en Liuwherne. En ondertussen zijn er grootse horecaplannen voor het WTC en het voormalige Aegon-gebouw. In laatstgenoemde moet het wereldrestaurant Breed komen en plaats bieden aan zes- tot zevenhonderd gasten. Door deze ontwikkelingen luidde de vraag of de gemeente niet moet ingrijpen, omdat er zoveel nieuwe horeca bijkomt in de stad. De reactie vanuit de gemeente: wij moeten marktwerking niet in de weg zitten of oneerlijke concurrentie bevorderen door bepaalde concepten tegen te houden. Daar hebben ze natuurlijk gelijk in. Echter zien we ook dat panden met een winkelbestemming bij langdurige leegstand toch worden ingezet voor nieuw horecaconcepten. En dat met goedkeuring van de gemeente.

Kwaliteitsoplossing?

Bij een rondje binnenstad zal je nog iets opvallen. Er staan veel winkelpanden leeg. Zonde, door de leegstand is de binnenstad minder aantrekkelijk. En door winkelpanden een nieuwe bestemming – lees horecabestemming – te geven, lijkt het minder leeg. Maar hebben we nu wel met een kwaliteitsoplossing te maken? Wij zijn oprecht benieuwd. Hebben we te veel horeca in Leeuwarden? Moet de gemeente ingrijpen? We horen graag wat jullie vinden.

Tekst: Johan Weitenberg
Foto: Simon van der Woude

 

 

1 Reactie to “Overvloed aan horeca?”

  1. De gemeente heeft een prachtig standpunt, ik ben blij dat dit niet afhangt van andere (ex)horeca ondernemers er wel of niet te weinig horeca in de binnenstad is. Zolang er nog leegstaande winkelpanden zijn is ieder initiatief om daar maar iets te beginnen een goede. Als een leegstaand pand een horeca invulling krijgt, waarom niet? Blijkbaar zijn er geen andere ondernemers geweest die durfden om daar iets te beginnen.
    Van wildgroei is er nooit sprake, het is zoals de gemeente zegt marktwerking. Uiteindelijk wat overblijft is waard geweest om ervoor te vechten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *