Oud-Leeuwarder Christiaan Triebert wint journalistieke Pulitzer Prize

Christiaan Triebert, oorspronkelijk afkomstig uit Leeuwarden, is werkzaam als journalist voor de New York Times in Amerika. Samen met zijn collega’s heeft hij de Pulitzer Prize in ontvangst mogen nemen.

De Pulitzer Prize is een Amerikaanse prijs voor het leveren van een bijzondere journalistieke prestatie. Voor journalisten kan de Pulitzer Prize dan ook gezien worden als een van de belangrijkste prijzen die maar je kunt ontvangen.

Triebert en zijn team doen onderzoek naar de bombardementen van Rusland op Syrië, wat afgelopen dinsdag precies een jaar geleden was. Hierbij maken zij gebruik van een speciale journalistieke methode: open source investigation. Dit betekent dat foto’s, filmpjes en verklaringen van Syriërs worden gebruikt om die vervolgens te koppelen aan openbare informatie op sociale media.

Van het bombardement van vorig jaar hebben Triebert en zijn collega’s kunnen bewijzen dat de Russen erachter zaten doordat zij communicatie van de Russische piloten, die de bommen afvuurden, in handen hebben gekregen en dit hebben gecombineerd met open bronnen.

Hiervan zijn twee videoreportages gemaakt, wat mede heeft geleid tot het winnen van de Pulitzer Prize.

Bron: Leeuwarder Courant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *