Ondernemers uiten zorgen om nieuw Leisuredome bij WTC

Wat gaat het met de stad doen? Dat is vraag die rijst als we spreken over het nieuwe Cambuurstation bij het WTC. Iedereen is bewust dat meer winkels buiten de stad ervoor zorgt dat het centrum verandert. Echter spreken we minder vaak over het nieuwe Leisure Centre, het recreatiecentrum dat ook bij het WTC komt. We spraken met Erwin Jousma, ondernemer van Monkey Town, hij spreekt namens een bezorgde groep leisure-ondernemers. 

De plannen
Eerst het plan. Op dit moment is er zo’n 15.000 m2 recreatie in Leeuwarden. Hierbij moet je denken aan Monkey Town, Grote Keizer, de bioscopen, Streetjump Leeuwarden, Snowcentrum Leeuwarden en ga zo maar door. Met het Leisure Centre komt hier in één keer 16.000 m2 bij. Hier komt in: een bioscoop, bowling, minigolf, arcadehal, indoor speelparadijs, trampolinepark, indoor skihal en lasergame. Met andere woorden, er komt een Leisuredome, groter dan de gezamenlijke oppervlakte van de gevestigde ondernemingen, maar met hetzelfde aanbod als dat er nu aanwezig is. 

De zorgen
De huidige leisure-ondernemers zien dit niet zitten vertelt Jousma. De nieuwe leisuredome moet 130-140.000 bezoekers trekken, dit is ongeveer hetzelfde aantal bezoekers dat de ondernemers nu gezamenlijk vermaken. Ze stellen de logische vraag: ‘Waar komen die bezoekers vandaan?’ Door hun ervaring in de leisure branche weten ze dat bezoekers maximaal 30 minuten willen rijden  voor een uitje. Dit gebeurt op dit moment al. Het is onwaarschijnlijk dat het dubbele bezoekersaantal plots afreist naar Leeuwarden. 

De branche
Leisure is een bijzondere branche. In tegenstelling tot retail en horeca is er nog geen brancheorganisatie. Op de inspraakavond bij de gemeente Leeuwarden, afgelopen maandag werd veel over retail gesproken. De vraag die vaak werd gesteld is: ‘Wat gebeurt er met de huidige ondernemers in de retail, gaan we niet concurreren met de huidige ondernemers?’ Deze vraag kunnen we natuurlijk ook stellen bij recreatie.

Jousma geeft aan dat Warrie van der land van Snowcentrum Leeuwarden en Joure al zo’n vijf tot zes jaar wil helpen met het plannen van het nieuwe gebied. Hij is zelfs bereid geweest om te verhuizen. Nadat hij meerdere pogingen heeft gedaan gehoord te worden is hij na een paar jaar gestopt. De huurprijzen zijn te hoog, er komen teveel concurrerende bedrijven op één terrein. 

In hun ingestuurde brief aan de gemeente stellen Warrie van der Land (Snowcentrum Leeuwarden en Joure) en Erwin Jousma de volgende vragen:

  • Is er wel goed gekeken naar het bestaande leisure aanbod in Leeuwarden en Fryslân?
  • Waarom worden bestaande leisure partijen niet (beter) betrokken bij de planvorming? 
  • Aantrekkelijkheid van het gebied is mooi, maar waarom moet dit ten koste gaan van de bestaande aanbieders? 
  • Waarom moeten leisure en retail het stadion financieren (oftewel: waarom krijgen de bestaande ondernemers geen eerlijke kans op een gezonde exploitatie)? 
  • Is er gekeken naar een vernieuwend aanbod en mogelijke alternatieven voor de Leisuredome (bijv. de bouw van woningen, appartementen, campus)?

Deze vragen blijven tot nu toe onbeantwoord. Vanuit de gemeente wordt gekeken als voorbeeld naar andere grote recreatiecentra. Jousma kaart aan dat Leeuwarden niet te vergelijken is met Enschede, Venlo of Utrecht, de markt is hier al verzadigd. Bezoekers uit andere plaatsen in Friesland zullen minder snel naar Leeuwarden komen, omdat er in omliggende steden ook al een groot aanbod is op recreatiegebied. 

Erwin Jousma benadrukt dat zijn wantrouwen in het Leisuredome gebaseerd zijn op feiten, ervaringen en onderzoek. Hij verwacht een verschuiving in klandizie, en werkgelegenheid en geen uitbreiding.

1 Reactie to “Ondernemers uiten zorgen om nieuw Leisuredome bij WTC”

  1. Waarom kon Monkey Town niet naar WTC. Zit straks nog alleen ad Marshallweg als de winkels weg zijn. Je kunt je toch beter met meer op een centrum vestigen. Zie Centrale: regent het bij de een dan drupt het bij de ander.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *