Natuurmuseum Fryslân uitgeroepen tot Beste Kidsproof museum van Fryslân 2021

Het Natuurmuseum Fryslân mag zich het komend jaar, voor de achtste keer op rij, het Beste Kidsproof museum van Fryslân noemen. Die titel verdient het museum op basis van grondig onderzoek door zogenaamde Museuminspecteurs (kinderen tot en met 12 jaar). Zij gaven het museum het rapportcijfer 8,64 en het Natuurmuseum is daardoor volgens de inspecteurs het meest kindvriendelijke museum van Fryslân. Het museum werd provinciewinnaar vanwege onder meer: “omdat je de OnderWaterSafari kunt doen en naar de zolder van Darwin kunt gaan”.

Ieder jaar stimuleert de Museumvereniging kinderen om musea te bezoeken én deze te beoordelen. Kinderen mogen als echte Museuminspecteurs hun mening geven over tal van zaken zoals de kwaliteit van de tentoonstellingen, of ze nieuwe dingen hebben geleerd en wat ze zouden veranderen als ze zelf één dag museumdirecteur waren.

Ondanks de coronacrisis weten Nederlandse musea de jongste generatie goed te bereiken: in totaal werden meer dan 10.000 rapporten werden ingevuld door ruim 3.500 jeugdige inspecteurs. Daardoor mogen in totaal 52 musea, verspreid over het hele land, een heel jaar lang het predikaat Kidsproof voeren. In Fryslan is dat alleen het Natuurmuseum. De landelijke winnaar is Museum Helmond. Vanwege de coronamaatregelen werden de Museumkids Awards dit jaar online uitgereikt.

Musea snel weer open

Musea heropenen per 19 november na een verplichte tijdelijke sluiting om de coronabesmettingen en overbelasting in de zorg terug te dringen. Dan zijn ook de Museuminspecteurs en Museumkaarthouders weer welkom bij de ruim 400 leden van de Museumvereniging.

Over de Museumkids Award

Op museumkids.nl staan alle kidsproof musea op een rij. Kidsproof musea hebben van minstens 60 kinderen t/m 12 jaar het rapportcijfer 8 gekregen. Museumkids is een initiatief van de Museumvereniging, brengt de jongste generatie, en daarmee ook hun (groot)ouders, in contact met museale collecties door het hele land. Met die collecties vertellen musea verhalen waardoor kinderen de wereld en hun eigen omgeving leren ontdekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *