Natuurmuseum Fryslân is in 2023 maar liefst 100 jaar jong!

Volgend jaar is een jubileumjaar voor Natuurmuseum Fryslân. Het museum bestaat dan maar liefst 100 jaar! Reden voor een jaar met veel feestjes én een bijzonder cadeautje: in 2023 is het Natuurmuseum alle donderdagen gratis toegankelijk (met uitzondering van schoolvakanties).

In 1923 kwam een aantal Leeuwarder natuurliefhebbers bijeen om een natuurhistorisch museum op te richten. De initiatiefnemer? Dat was Gerrit ‘Fûgeltsje’ Bosch. Hij had een eigen vogel- en zoogdierencollectie van ‘ongeveer 150 opgezette vogels, 100 vogelhuiden en enkele zoogdieren’ die de basis van het museum vormde.

Beginjaren

In de beginjaren verhuisde het museum van de zolder van de MTS via een lokaal boven de koffiezaal van de Prinsentuin naar de bovenverdieping van het Waaggebouw. Vanwege oorlogsgevaar werd de collectie in 1940 overgebracht naar de voormalige Bank van Lening in de Heerestraat, waar deze tot 1987 zou blijven.

Tegen die tijd was het museum volledig uit z’n krachten gegroeid. Een nieuw onderkomen werd gevonden in het Nieuwe Stadsweeshuis aan het Schoenmakersperk, waarmee een enorme uitbreiding van tentoonstellingsruimte gerealiseerd werd. Zo groeide een collectie van 150 vogels en zoogdieren uit tot een verzameling die tegenwoordig zo’n 350.000 natuurhistorische objecten betreft. Het bezoekersaantal liep op van 3800 naar ruim 50.000 per jaar.

Wie jarig is, trakteert

In 2023 wordt het 100-jarig jubileum gevierd en wie jarig is, trakteert. Het Natuurmuseum heeft een bijzonder cadeau voor de inwoners van Fryslân (en daarbuiten). Heel 2023 is het museum gratis toegankelijk op de donderdagen (schoolvakanties uitgezonderd).

Iedereen moet de kans krijgen om naar een museum te gaan, ook mensen met een smalle beurs. Er zijn allerlei samenwerkingen om mensen te bereiken zoals met de Voedselbank, Gemeente Leeuwarden, Buurvrouw & Buurvrouw en Pier 21. De dag wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Het Nieuwe Stadsweeshuis, LOF en andere fondsen.

In aanloop naar het jubileumjaar is vanaf de herfstvakantie van dit jaar al T. rex in Town te zien, een bijzondere expositie waarbij het wetenschappelijk model van een T. rex skelet centraal staat. Gedurende het jaar 2023 zullen er allerlei activiteiten zijn zoals een natuur & cultuurfestival rond de verjaardag van het museum op 18 mei. Het programma zal tegen die tijd te vinden zijn op de website van het museum.

Praktische informatie

De gratis donderdag geldt gedurende het hele jaar 2023, officiële landelijke schoolvakanties uitgezonderd. De actie is gericht op individuele bezoekers en specifieke groepen, maar geldt niet voor scholen (zij krijgen altijd al een gereduceerd tarief).

Tijdens de gratis donderdag kunnen bezoekers voor € 1 een rit in de OnderWaterSafari maken. Er is een bepaald aantal plaatsen per dag beschikbaar en online reserveren wordt daarom sterk aanbevolen. Meer informatie is te vinden op www.natuurmuseumfryslan.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *