Muurschildering Maria Louisa onthuld

Hebben jullie haar al gezien? Het Tegeltableau aan de gevel van brasserie Marie Louise op de hoek van het Oldehoofsterkerkhof is klaar. Het vervangt de verslechterde muurschildering die daar zat.

Het kunstwerk bestaat uit maar liefst 2160 tegels. Het tegeltableau brengt een ode aan Maria Louise van Hessen-Kassel, prinses van Oranje-Nassau, en verbeeldt haar relatie met alle nog bestaande Europese vorstenhuizen. Het tableau is ontworpen door Michaël Snitker en geproduceerd door Koninklijke Tichelaar. Het is een hoogwaardige en duurzame opvolger van de eerdere muurschildering door Roy Schreuder op dezelfde plek.

Toeristentrekpleister
De voormalige muurschildering van Maria Louise op diezelfde gevel is in 2015 in het kader van de Maria Louise-herdenking aangebracht en op 20 juni van dat jaar onthuld door een van haar afstammelingen: Koning Willem-Alexander. De schildering was een groot succes gebleken. Dagelijks stonden er honderden mensen bij stil, maakten een foto, of wezen op de afbeeldingen. Buitenlandse bezoekers waren verrast hun koning(in) aan te treffen. Er werden opvallend veel selfies gemaakt. De staat van de muurschildering verslechterde snel. Nu het een van de grootste blikvangers van Leeuwarden is geworden, willen de samenwerkende partijen graag dat deze afbeelding blijft bestaan door een duurzamer en passend alternatief; een (keramisch) tegeltableau, ontworpen door Michaël Snitker en geproduceerd door Koninklijke Tichelaar uit Makkum. De twee centrale portretten op het tegeltableau zijn gereproduceerd met dank aan het Rijksmuseum in Amsterdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *