Michael van der Zee vindt het ‘machtig’ om steenmarterpreventiewerk te doen

Waar de 37-jarige Michael van der Zee werkt van maandag tot en met donderdag in de sloopwerkzaamheden, doet hij op vrijdag en zaterdag iets geheel anders. Op die dagen helpt hij mensen namelijk met steenmarterpreventie en onderhoudt hij dakgoten. Het is een totaal ander werkveld waar hij per toeval via via in terecht is gekomen. Hij mag het werk graag doen, geeft hij zelf aan.

Sinds de coronacrisis zijn de sloopwerkzaamheden een beetje op een laag pitje komen te staan, vertelt Michael. Een vriend van Michael repareerde en onderhield dakgoten en deed aan preventiewerk om ongedierte buitenshuis te houden. Dat vond Michael altijd al interessant. Toen er een kans kwam om het werk over te nemen, heeft hij die kans gepakt. De vriend is overgestapt op het maken van websites, terwijl Michael nu mensen helpt om steen­marters buiten te houden.

Duizenden euro’s overlast

Voor een buitenstaander lijkt het misschien gek om je te richten op één diersoort, maar de overlast van de steenmarter is erg groot, geeft Michael aan. Je kunt het een beetje vergelijken met het zoeken van onderdak. Nu het weer buiten een stuk onstuimiger wordt, zijn er na­melijk meer diertjes die droog willen gaan zitten. Vooral in Friesland, Groningen, Dren­the en Overijssel zijn er veel klanten die last hebben van het beestje. Ze kunnen echter veel schade aanrichten, die tot wel duizenden euro’s kan oplopen.

“Het zou machtig zijn om mij full time te kunnen focussen op steenmarterpreventie”

Daarom komt het werk van Michael goed van pas. Hij zet speciale marterprofielen, een soort tralies, achter en onder je dakpannen. Op die manier kunnen de beestjes niet meer je woning inkomen. Het moet op zo’n manier gebeuren, omdat de steenmarter een beschermde diersoort is en je ze dus niet mag doodmaken. Ook opsluiten in een kooi of ze van hun verblijfplaats ver­plaatsen is niet toegestaan. Alleen het plaatsen van pro­fielen, zodat je woning wordt beschermd, is mogelijk.

Keutels in de vorm van een vraagteken

Dat de steenmarter zoveel overlast kan veroorzaken, had Michael van tevoren niet verwacht. Desondanks is hij erg gelukkig met zijn werk, of zoals hij het zelf beschrijft: “Ik mag het graag doen”. Er zijn steeds meer mensen die hem bellen omdat ze denken een steenmarter aan te treffen. Wanneer Michael dan een paar dakpannen omhoog zet om te controle­ren en een enorme bende aantreft, weet hij genoeg.

De aanwezigheid van de steenmarter in of rondom je huis kun je controleren door het geluid dat de beestjes produceren. Wanneer de steenmarter honger krijgt, begint hij namelijk te krijsen. Ook een penetrante geur kan duiden op aanwezigheid van de beestjes. Een steenmar­ter is namelijk een roofdier en valt katten, konijnen en vogels aan. De prooi nemen ze dan mee naar hun schuil­plek onder je dak, waardoor de geur van ontbinding in je huis is te ruiken. En vind je keutels in de vorm van een vraagteken? Dan is het tijd om Michael te bellen.

‘Machtig’ mooi werk

Uiteraard is er altijd de kans dat de steenmarter weer terug je woning inkomt, maar niet via het dak. Het is altijd mogelijk dat er bijvoorbeeld een gat tussen de bosjes zit waar het beestje weer door naar binnen gaat. Michael werkt echt met je dak en doet er alles aan om je dak zo goed mogelijk af te sluiten. Dat is met succes: van de talloze klanten die hij heeft gehol­pen, is er slechts één klacht binnengekomen (en die ging niet over de terugkomst van de steenmarter, maar over de aanwezigheid van een muis).

Wanneer het werk in de steenmarterpreventie nog succesvoller wordt, is Michael van plan om zich volledig daarop te focussen en te stoppen met het werk in de sloopwereld. Hij zou dat ‘machtig’ vinden, geeft hij aan. Zijn sloopbedrijf zal hij er wel altijd bij houden, maar dan huurt hij mensen in die de sloopwerkzaamheden blijven verrichten, want het bedrijf aan de kant doen? Dat zou hij zonde vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *