Metershoog tegeltableau vervangt muurschildering Maria Louise

Jaren geleden hadden we in Leeuwarden een muurschildering van Maria Louise, die haar milde blik over het Oldehoofsterkerkhof liet gaan. Niet de muurschildering keert terug, maar een metershoog tegeltableau. In 2340 keramische tegeltjes, verwerkt in 36 panelen, schittert ‘Maaike Meu’ straks weer aan de gevel van Brasserie Maria Louise.

Het idee ontstond op het terras. Bearn Bilker, voorzitter van de stichting Nassau & Friesland, zat met directeur van het Fries Museum en Princessehof vorig jaar zomer van de zon te genieten toen het moment daar was. Bilker liep wethouder Friso Douwstra tegen het lijf en zo is het balletje gaan rollen.

Populaire muurschildering

Er hing al eerder een muurschildering op de gevel van Brasserie Maria Louise, die in 2015 werd aangebracht in het kader van de Maria Louise-herdenking. De muurschildering was zeer geliefd onder toeristen en honderden mensen stonden dagelijks stil bij de muurschildering. Helaas verslechterde de staat van de afbeelding al snel. De afbeelding op het tegeltableau is duurder (tussen de zestigduizend en zeventigduizend euro), maar ook duurzamer.

De terugkeer van Maaike Meu

Voor de stad is het van groot belang dat Maaike Meu terugkeert, stelt Bilker bij de onthulling van de plannen. Als echtgenote van prins Johan Willem Friso en moeder van Amalie en Willem IV staat ze aan het hoofd van menig Europees koningshuis. Onderaan het tegeltableau zijn straks tien koningshuizen te zien die hun bestaan te danken hebben aan Maria Louise, waaronder het koningshuis van Monaco en Noorwegen.

De vergunningsprocedure voor het tegeltableau van zes bij zes meter loopt nog en omwonenden kunnen bezwaren indienen. Als die uitblijven, kan het tableau snel worden opgehangen aan de gevel van Brasserie Maria Louise, naast het Princessehof. Vanaf het Oldehoofsterkerkhof is het kunstwerk dan te bekijken.

Foto en tekst: Daniel Joe Heemskerk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *