De man achter Rock Café Mukkes: Mark Hoogcarspel

Alternatief Rock Café Mukkes is een van de oudste cafés van Leeuwarden en bestaat in september 2016 vijfentwintig jaar. Met eigenaar Mark Hoogcarspel kijken we terug op deze periode en krijgen we het verhaal achter Mukkes te horen.

Vijftien jaar geleden heeft Mark Hoogcarspel Mukkes overgenomen. In die periode is de website gelanceerd, het verhaal wat er op staat is eigenlijk nog steeds relevant, al is het in de loop van de jaren wel wat aangepast. Mukkes is toch wel een begrip te noemen in Leeuwarden en staat bekend als het alternatieve rock café met een ongedwongen sfeer en een uitgebreide playlist van de beste alternatieve bands. Hoe zorgt Mark er voor dat Mukkes nog steeds een begrip in Leeuwarden is?

“Mukkes is zeven dagen in de week open en er is een vaste kern die hier graag naartoe komt. Zij komen gewoon voor een biertje en voor de sfeer, er hangt hier gewoon een relaxed sfeertje. Daarnaast spelen er regelmatig bands en artiesten uit de alternatieve muziekwereld. De steunpilaar is programmeur en barkeeper Arjen Jaspers die al jaren lang het vaste gezicht van Mukkes is. En ja een avondje Mukkes is gewoon goed te betalen. Het is echt een tegenhanger van wat er op het Ruiterkwartier gebeurd. Onder ondernemers heerst er altijd de angst dat er iets nieuws komt. Neushoorn is zo’n nieuwe speler in de binnenstad die voor reuring zorgt. Gek genoeg heeft Mukkes daar geen last van. De optredens in Mukkes worden beter bezocht dan ooit.

Aan de andere kant merk ik dat de Grote Hoogstraat nu erg is verbeterd, een straat waar gewoon geen overlast meer is. De eetcultuur in Nederland, en dus ook in Leeuwarden, is ook heel erg veranderd. Er zijn veel kleine restaurantjes en koffiehuizen bijgekomen en die mix is gewoon heel gezond voor de aanloop. De Lachende Koe en De Walrus zijn bijvoorbeeld een hit. s’Middags was het altijd rustig op straat, maar dit is echt veranderd. Mensen gaan nu of eerder wat eten of juist wat later, waardoor mensen ervoor of erna nog even ergens anders naartoe kunnen. Ik heb wel profijt gehad van deze veranderingen en de andere ondernemers in de straat ook. Ik kan het over het algemeen ook goed met de ander ondernemers vinden, dat helpt ook wel.”

Zijn er dan ook samenwerkingen?
“Ik werk samen met onder andere Hemingway. Ik doe ook altijd wat op het Straatfestival en Koningsdag. Voorheen met De Gloppe had ik Influenza en Hemingway Nocturné, op Koningsdag deden we dan beide de helft. Het Straatfestival ligt meer in mijn straatje en dan organiseer ik samen met Friesland Pop. Dan hebben we een buitenpodium en daar boek ik de helft en Friesland Pop de andere helft. Ik zou wel graag vaker wat willen doen, maar het blijft toch prijzig. Dit jaar was het ook weer koud, maar daar moet je op inspelen, we hebben veel warme chocolade melk verkocht.

Vanaf volgend jaar willen we ook met de StudieStartWeek meedoen, dit zal dan ook met DJ’s zijn. En dan hebben we natuurlijk nog de wekelijkse Jamsessie op woensdagavond. Die heb ik eigenlijk geërfd van De Gloppe. Ik wilde daarmee ook wel de samenwerking met de Popacademie aangaan, maar dat bleek toch nog lastig. Uiteindelijk organiseert nu één jongen de Jamsessie, samen met wat vrienden zorgen zij nu voor de basis. De Jamsesies zijn op woensdagavond, er is dan vaak weinig te doen in de stad, maar de studenten vinden de Jamsessiehet leuk. Zij zorgen dan ook wel weer voor de sfeer in de kroeg. In dit geval heb ik echt profijt van mond-tot-mond reclame, het is echt een sneeuwbal effect en ik hoef er eigenlijk geen reclame voor te maken.”

Er spelen regelmatig bands in Mukkes. Je vindt er een mix van lokale, nationale en internationale bands en artiesten. Welke band is Mark het meest bijgebleven?
“Een die me altijd is bijgebleven is Reverend Horton Heat. Die hadden ooit ook een videoclip op MTV. De muziek ligt ook wel heel erg in mij straatje. Anderzijds kan me ook nog een Spaanse cellist herinneren die hier klassiek kwam spelen. Laatst kwamen hier ook een paar oude punkbands spelen en dan zie je mensen binnenkomen die hier misschien al vijftien jaar niet zijn geweest. Eigenlijk is het gewoon te veel om op te noemen. Door de jaren heen hebben we een netwerk opgebouwd en kunnen we nu ook een beetje kiezen wie er komt spelen, de goeie dingen eruit pikken zeg maar. We hebben dan ook altijd wel een behoorlijke diversiteit gehad qua bands en artiesten. We hebben hier in het café ook DJ’s gehad die echte terror XL maken. Ik vind het persoonlijk niks, maar het past wel bij de doelgroep. Het trekt misschien niet de hele hut vol en ik verdien er misschien niet altijd op, maar het kan gewoon allemaal. Het is gewoon erg laagdrempelig.”

Mark begon ooit als barman in Mukkes en heeft vijftien jaar geleden de zaak overgenomen. Zonder ook maar enige opleiding is hij ondernemer geworden en dat is, zoals hij het zelf zegt: “Een vak apart”. Door schade en schande heeft Mark wel veel geleerd. Er zijn natuurlijk veel regels waar hij zich als horecaondernemer aan moet houden.

Tot slot zijn we nog benieuwd waar de naam Mukkes vandaan komt. Mark legt het kort maar krachtig uit.
“De vorige eigenaar had als bijnaam Mukkes. Het is een Fries woord of eigenlijk een verbastering. Het betekent clown of dorpsgek. Het grappige is dat ik nu dan bekend sta als ‘Mark Mukkes’, het bekt wel lekker eigenlijk.”

Tekst: Johan Weitenberg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *