Leeuwarden krijgt komend jaar meer ‘intelligente’ verkeerslichten

Leeuwarden krijgt een update! Eind volgend jaar zul je vijftien ‘intelligente’ verkeerslichtinstallaties in de stad terug kunnen vinden.

Het verkeerslicht blijft sowieso met jouw drie favoriete kleuren tijdens het rijden: groen, geel, en rood, maar nu wordt het dus een stuk leuker mensen! Ze zullen flexibeler reageren op het aantal auto’s die over de weg rijden. De verkeerslichten kunnen tegenwoordig informatie met elkaar delen voor een betere doorstroming. Dit is veel handiger in vergelijking met een vaststaand schema die in het verleden overal gebruikt werd.

Er zijn al negen intelligente verkeersregelingsinstallaties in de stad te vinden, bijvoorbeeld die op het Drachtsterplein en het Oostergoplein. In 2021 volgen nog zes van zulke installaties die onder andere op de Dammelaan en het Vrijheidsplein geplaatst zullen worden.

Wel moet er gezegd worden dat de verkeerslichten nog in een testfase zitten. Hierdoor is het delen van informatie door de verkeerslichten nog niet altijd stabiel. Het zal een aantal handige voordelen hebben voor het verkeer. Zo geven de verkeerslichten bepaalde voorrang, bijvoorbeeld aan brandweerwagens en ambulances. De Ivri’s, zoals de intelligente verkeerslichten worden genoemd, geven weggebruikers via informatiediensten ook advies hoe de snelste route door de stad genomen kan worden of welke snelheid het beste gereden kan worden zodat je gelijk door kunt rijden bij de verkeerslichten.

Dat is natuurlijk ideaal in Leeuwarden!

Bron: LC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *