Kunstinstallatie Bosk: duizend bomen, wandelend door de binnenstad

Wat zou jij doen als bomen konden lopen? Zou jij met het bos mee bewegen, of het stiekem toch een beetje apart vinden? Van 7 mei tot en met 14 augustus is jouw kans om erachter te komen. Dan ‘wandelen’ er duizend bomen door onze stad…

Het gaat om Bosk, een kunstinstallatie en onderdeel van Arcadia. Tijdens Bosk ‘lopen’ er dus zoals gezegd in honderd dagen meer dan duizend grote en kleine bomen door de Leeuwarder binnenstad. Steeds kleurt er een ander deel groen. Het wandelende bos geeft de bomen, en daarmee de natuur, een stem: wat kunnen we leren van bomen en hoe kijkt het bos naar de mensenwereld?

Geloven in nieuwe verhalen

Bosk is een idee van landschapsarchitect en -kunstenaar Bruno Doedens. De landschapskunstenaar kwam op het idee van Bosk na het schrijven van een essay voor de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. In het essay onderzoekt Doedens hoe de mens weer een ‘niet-belastende’ soort kan worden en hoe wij bepalen wat wel of niet goed is. “Je kunt het een beetje samenvatten met dat wij handelen naar de verhalen die wij geloven”, vertelt Doedens.

“Als je dan in de verhalen gelooft die belastend zijn voor de aarde, gaat de aarde er op een gegeven moment aan. En wanneer je dan zegt dat de CO2-uitstoot naar beneden moet, maar het gaat over de mindset daarachter. We moeten geloven in verhalen die niet meer belastend zijn voor de aarde.”

Altijd in beweging

Met zijn allen doen: dat is ook wat er tijdens Bosk gebeurt. “Honderd dagen met een bos door de stad, dat is nog nooit gebeurt. Mensen verklaren je voor gek. Tegelijkertijd is het ook spannend of het lukt”, vertelt Doedens. Tegelijkertijd is het ook spannend of het lukt. Over zes weken gaan we al wandelen (deze tekst is eind maart geschreven, red.). Ik denk dat Friesland de beste locatie is voor zo’n project. In het Friese volk zit toch iets anarchistisch, dat we het zelf wel bepalen. Dat is dit natuurlijk ook wel een beetje. Hoezo, dit kan niet? Dit gaan wij gewoon doen.”

Dat het bos door heel Leeuwarden beweegt is overigens niet alles van het evenement. Er gebeurt van alles in het wandelende bos. Het is letterlijk en figuurlijk altijd in beweging. En dat gebeurt met watergevers en licht- en geluidskunst. Op deze manier speelt het wandelende bos met je zintuigen.

Bosk is onderdeel van Arcadia. Op arcadia.frl vind je het volledige programma en de actuele stand van zaken wat betreft data, tijden en voorzieningen. Ook de route die Bosk neemt is hier terug te vinden. Veel van wat je in Arcadia kunt beleven is gratis te bezoeken. Mocht je een kaartje nodig hebben, kun je dat kopen via de website van het desbetreffende evenement. Ook deze informatie is op arcadia.frl terug te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *