Kunst aan het woord met Claudia Hek

Claudia Hek / 45 jaar, geboren op Terschelling / kunstenares / vrijgezel
Hobby’s: mijn werk, muziek, strandjutten in mijn Land Rover en zwemmen in de zee

WAAR MOETEN WIJ JOU VAN KENNEN?
“Als je mij ergens van kent is het de platenhoes van het album ‘Tits ‘n Ass’ van Golden Earring en het boek ‘The Art of Claudia Hek’. Het boek heeft veel aandacht gekregen in de media, dus misschien ken je mij daarvan.”

WAAR BEN JE OPGEGROEID?
“Terschelling! Ook heb ik lang in Amsterdam gewoond.”

WAT WILDE JE VROEGER WORDEN?
“Ik denk dat ik altijd wel ‘iets met’ kunst wilde doen, maar heb nooit iets willen worden. Ik was het al. Ik was al kunstenares en daar heeft niemand iets aan kunnen veranderen.”

HOE BEN JE IN DIT VAKGEBIED BELAND?
“Door het altijd te gaan doen. Ik werkte in Amsterdam in de horeca en speelde in bands. Ik maakte de posters voor de bands. Op die manier kon ik mij creatief uiten. Ik ben ook nog naar de kunstacademie gegaan, maar vond dat ik mijn vrijheid teveel moest inleveren. Na een jaar in Australië wist ik dat ik alleen nog maar wilde tekenen. Toen ik terugkwam heb ik een kunstenaarsuitkering aangevraagd en binnen een aantal jaar zelfstandig geworden. Het balletje is gewoon gaan rollen en één grote bal geworden waar allerlei dingen aan bleven plakken. Zo manoeuvreer ik mij door het leven. Als je iets wil: gewoon gaan doen!”

WIE IS JOUW IDOOL?
“Ik bewonder wel een aantal tekenaars, zoals Bill Ward en Eric Stanton.”

WAT VIND JE VAN HET LEEUWARDER CULTUURBELEID?
“Eerlijk gezegd maak ik niet zoveel mee van de cultuur in Leeuwarden. Ik heb heel lang in Amsterdam gewoond. Als ik cultuur wil, ga ik dus naar Amsterdam. Daar is altijd wel iets.”

WAT IS JE BESTE HERINNERING AAN LEEUWARDEN CULTURELE HOOFDSTAD 2018?
“Die heb ik eigenlijk niet, want ik ben er niet geweest. Het was tijdens mijn burn-out en ik had geen energie om mij in mensenmassa’s te begeven. Ik weet wel dat er een hele grote optocht van de reuzen van Royal de Luxe was. Die had ik graag willen zien. Als ik straks helemaal hersteld ben, heb ik een grote inhaalslag te maken.”

WAT IS JE MEEST FAVORIETE KUNSTWERK IN LEEUWARDEN?
“Het beeld bij het station is het enige kunstwerk dat nu in mij opkomt. De kerk waar we nu staan (De Sint-Bonifatiuskerk, red.) vind ik erg mooi. Ik houd meer van oude kunst.”

ALS JE MOET KIEZEN: EEN JAAR LANG GEEN KUNST MEER MAKEN OF NOOIT MEER SEKS?
“Geen seks. Als ik geen kunst mag maken, hang ik heel snel opgeknoopt aan een boom. Geen kunst betekent voor mij het einde van alles.”

WAT IS JOUW GROOTSTE ONZEKERHEID?
“Ik heb er veel. Over mijn werk ben ik niet onzeker. Ik vind dit een moeilijke vraag… Mag ik er nog even over nadenken?”

WAT ZIJN JE PLANNEN VOOR DE TOEKOMST?
“Zodra ik weer helemaal ben hersteld en corona voorbij is, wil ik weer in of bij een stad gaan wonen en gaan reizen. Ik ben nu erg geïsoleerd van de wereld. Ik wil weer naar buiten en het leven opsnuiven. Misschien is dat mijn grootste onzekerheid. Hoe kom ik weer het leven in, zonder dat ik weer wegglijd of terugval in hetgeen dat mij heeft opgebrand?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *