Keuken trends & tips

Is zwart de nieuwe trend?

De keuken is een aankoop waar je jarenlang plezier van wilt hebben. En met plezier bedoelen we in dit geval gemak, duurzaamheid en uitstraling. Kookgerei moet binnen handbereik liggen, je hoeft niet na een jaar al reparaties uit te voeren en over tien jaar bevalt het design je nog steeds. Dit betekent dat je veel tijd in de voorbereiding moet steken. Om je een handje te helpen hebben we een aantal tips voor je wanneer je een keuken gaat aanschaffen.

page21image7761904

Tip 1 | Bepaal het doel van de keuken
Het doel van een keuken is toch om in te koken? Dat klopt, maar wat ga je koken? Sta je de hele zondagmiddag in de keuken? Bak je op woensdag altijd een taart voor de familie? Daarnaast moet je bedenken of je ruimte in de keuken wilt hebben om te zitten of dat het echt alleen om te koken is.

Tip 2 | Bepaal je budget
Je budget is doorslaggevend bij je keuze. in eerste instantie helpt het bij het vinden van het juiste keukenboer. Benoem je budget tijdens het ontwerpproces. Houd het budget niet voor je, want dan kan de ontwerper een heel mooi ontwerp maken, maar is het o zo’n teleurstelling wanneer het niet binnen je budget past.

Tip 3 | Onderzoek
Het kopen van een keuken is een tijdrovend proces. Doe dus altijd goed onderzoek. Zoek naar de stijl die je in de keuken wilt zien, bedenk welke kleuren je wilt en hoe de stijl en kleur op de woonkamer aansluiten. Hou ook rekening met de inbouwapparatuur, de indeling is ontzettend belangrijk. Bij keukenzaken helpen ze je daarmee, maar spreek wel je wensen uit.

Tip 4 | Bezoek lokale bedrijven
Het is altijd moeilijk om te kiezen waar jij je keuken koopt. aanbiedingen of juist de gewenste stijl kunnen doorslaggevend zijn. Maar in alle gevallen is het aan te raden om juist met een lokale partij in zee te gaan. Je hebt te maken met vakkundige mensen, jouw wensen staan centraal, en ze werken vaak niet op provisiebasis. Tot slot zijn het vaak kleine bedrijven, waardoor je één aanspreekpunt hebt: degene waarmee je de keuken hebt ontworpen en hebt besteld.

Tip 5 | Wat verwacht je van het bedrijf?
Wat verwacht je van de keukenboer wanneer je er naar binnen stapt? Wil je dat ze de volledige installatie op zich nemen? Wil je advies bij het ontwerp? Stel van tevoren vast wat je van hen verwacht en bedenk ook of dit binnen het budget valt. Spreek deze verwachting ook uit, dan kom je ook niet voor verrassingen te staan.

Stijltrends

Stijltrends zijn ook zeker van toepassing op keukens. Natuurlijk moet je rekening houden met de lange termijn, maar een design dat bij aankoop al verouderd is, kan echt niet. We hebben de nieuwste stijltrends in de keuken voor je op een rijtje gezet.

Industrieel
De nummer 1 trend voor keukens is de industriële stijl. We zien het al in de huiskamer, maar in de keuken gaat het ook gebeuren. in deze stijl draait
het allemaal om de robuuste, echte materialen. De combinatie van hout, staal en harde materialen resulteert in de meest hippe keuken die je kunt bedenken. Bij verschillende horecazaken in leeuwarden zie je deze industriële stijl. Ga voor inspiratie dus even kijken bij Roast, Broodhuys, Proefverlof of Mellow.

Materialen
Ontzettend belangrijk bij deze stijl zijn de materialen. Stalen elementen, en dan vooral zwart staal, is zo bepalend voor die industriële look. Maak het vervolgens af met een mooi stuk hout: licht of donker, het mag beide en het is maar net wat jij mooi vindt. als derde materiaal zien we, naast andere harde materialen als beton, het marmer terugkomen. Marmer heeft kleuren variërend van grijs tot roze en wit. Zwart marmer is eigenlijk is zwart kalksteen afkomstig uit België. Marmer is vrij zwaar en redelijk aan de prijs. Daarom wordt het nagebootst en kun je voor een schappelijke prijs dezelfde look creëren.

page21image7764192 page21image7760864  page21image7763984 page21image7764400 page21image7660272 page21image7639728

Kleuren
De materialen hebben van zichzelf al zeer kenmerkende kleuren, maar deze combineer je met de hipste kleuren van het najaar. Warme, matte kleuren zijn helemaal in. Donkerblauwe en -groene tinten passen perfect in dit straatje en aardetinten maken het helemaal af. Een opvallende kleur is matzwart.
Op de kastjes of op de muur, het mag allemaal. Je kunt het ook strak houden en voor een zwart-witte keuken gaan. De keuken krijgt een steeds belangrijkere functie in huis, er wordt steeds meer in geleefd. in dat geval is warm en sfeervol de perfecte keuze.

page21image7614448

Ethnic nature
Stijltrends zijn nooit eenzijdig en sluiten elkaar niet uit. De industriële stijl kun je gemakkelijk doorbreken met de toevoeging het groen van plantjes en de stoffen en patronen van kleedjes. Dit noemen we ook wel ethnic nature, waarbij je elementen uit andere culturen terugziet komen in de huiskamers en keukens van nu. Ook dit sluit perfect aan bij de keuken als leefomgeving.

Tekst: Johan Weitenberg
Foto’s: Meerdere bronnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *