Jan-Kees Geersing is de directeur van ’t Andere Museum: “Dit is echt de family legacy”

Ben je toe aan een wervelwind van nostalgie en verbazing? Dan is ’t Andere Museum van oldtimer tot kant aan de Oostersingel iets voor jou! Hier vind je een uitgebreide collectie radio’s, oldtimers, modeltreinen en textiel. Het is een brede verzameling voor jong én oud.

Het museum is gestart door de ouders van Jan-Kees, die sinds vijf jaar museumdirecteur is. “Mijn vader was elektrotechnicus en jarenlang de directeur van Frigem (een voorloper van Essent, red.). Om toch met zijn technische achtergrond bezig te blijven, restaureerde hij radio’s, auto’s en modeltreinen”, vertelt Jan-Kees.

“En dat deed hij elke zaterdag, veertig jaar lang. Mijn moeder is juriste en heeft haar kennis van het recht altijd ingezet voor Unicef. Ze gaf les in kantklossen om iets bij te verdienen. Zo is een flinke collectie techniek en textiel ontstaan”, vervolgt Jan-Kees trots.

‘Gewoon’ Jan-Kees

Om de collectie te huisvesten, huurde de familie tot 2000 een loods. “De huur werd te hoog, dus we twijfelden over het aanschaffen van een pand en het wegdoen van de verzameling. Toen kwam pakhuis Koophandel op ons pad. Het idee was eigenlijk om hier de verzameling ‘gewoon’ neer te zetten, maar al snel kwam het idee om er een museum van te maken.”

En van dat museum is Jan-Kees nu vijf jaar de directeur, “maar zo voel ik mij helemaal niet”, legt hij snel uit. “Ik blijf gewoon Jan- Kees die het museum doet. Ik vind het leuk werk. En daarnaast: dit is ook echt de family legacy. Aan veel voorwerpen die hier staan, heb ik persoonlijke herinneringen”, vervolgt hij trots.

Praktijkonderwijs voor mbo-studenten

Naast zijn directiewerkzaamheden werkt Jan-Kees ook in het onderwijs, waar hij mbo-studenten praktijkonderwijs geeft. En om gelijk vooroordelen te bevestigen: mbo-studenten zijn inderdaad niet direct de doelgroep van het museum.

“Maar studenten die hier komen, komen hier ook omdat ze het écht leuk vinden”, vertelt Jan-Kees enthousiast. “De ene keer zijn het jongens die het stukje techniek interessant vinden, de andere keer komen leerlingen voor de vrijheid om hier echt iets zelf te mogen creëren.”

Studenten helpen Jan-Kees onder andere met het opzetten van tentoonstellingen, het vertalen van informatiemateriaal of de verkoop. En over de verkoop gesproken: op 22 april 2023 organiseert het museum een garage sale.

“Het museum is redelijk vol en we hebben zo extreem veel restvoorraad. Op 22 april verkopen we antieke modelauto’s, radio’s en door mijn moeder gemaakte sieraden. Dat vond ik tegelijkertijd een mooi project voor onze studenten, een goede verdiepingsopdracht.”

Schilderijenexpositie en toekomst van het museum

Tegelijkertijd met de garage sale wordt de bovenste ruimte in ’t Andere Museum ingericht voor een schilderijenexpositie. “Een goede vriend van mij, Dirk Osinga, is beginnend kunstenaar en ik vind hem enorm getalenteerd”, vertelt Jan-Kees.

“Hij heeft een serie van ongeveer dertig bekende filosofen geschilderd en was op zoek naar een locatie om dat met de wereld te delen. Deze ruimte wilde ik aanpakken en netter maken. Op deze manier viel alles mooi samen.”

En wanneer we het toch hebben over de plannen van Jan-Kees, komt ook de toekomst van het museum ter sprake. Want ook daar heeft hij over nagedacht. Zo komen er in de nabije toekomst bijvoorbeeld twee textieltentoonstellingen: een over quilt en een over textiel en mode van verschillende culturen.

“En daarna geven we onze tentoonstelling over Nikola Tesla weer wat aandacht. En daarná is het de bedoeling om de auto’s beter op te stellen. Maar: een ding tegelijkertijd”, sluit de museumdirecteur tevreden af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *