It Syl heve! Leeuwarder Dumpert presentatrice Sylvana

Het leuke van het schrijven voor dit magazine is dat je allemaal interessante mensen tegenkomt. Passievolle ondernemers, creatieve kunstenaars en bijzondere mensen. Zo heb ik, onder het genot van een wijntje en een biertje, kennis mogen maken met Sylvana IJsselmuiden. Ze is presentatrice bij de websites Dumpert.nl en Autobahn.eu. Dit jaar staat ze op plaats tien in de FHM top 500 mooiste vrouwen van Nederland, maar los daarvan heeft ze een betoverend karakter en het hart op de juiste plaats. Haar droom om presentatrice te worden is werkelijkheid geworden. Ik vraag haar of ze tips heeft voor de lezers met een eigen droom. 

Hoe ben je begonnen?
‘Vroeger zat ik bij Parnas (wegbezuinigd kunstencentrum in Leeuwarden, red.) op kleutertoneel en op de Podiumschool. Ik vond toneelstukjes doen altijd erg leuk. Later heb ik een theateropleiding gedaan in Leeuwarden bij D’Drive, toen nog op de Hemrik. Tijdens die theateropleiding heb ik al wat commercials gedaan. Nadat ik klaar was heb ik twee programma’s voor SBS6 gepresenteerd. Daarna kreeg ik een rolletje in de bioscoopfilm Fissa en in de tv-serie SpangaS. Nu zit ik bij Dumpert en Autobahn.’ 

Dumpert.nl is de best bezochte site van Nederland. Hoe ben je daar terechtgekomen?
‘Dat is een grappig verhaal. Ze zochten bij Autobahn een pitspoes. Een goede vriend van mij wist dat en zei: ‘Syl dat kan jij wel even doen’. Ik vond het wat ongemakkelijk maar heb het toch gedaan. Maar toen ik daar was klikte het goed. Toen de presentator van Dumpert wegging gaf ik aan dat ik de presentatie van de F1 Show wel kon doen, want ik ben een echte F1-Freak. Dat beviel wel. Zo mocht ik vaker bij Autobahn presenteren en vonden ze me ook leuk voor Dumpert TV.’ 

Dus met de juiste connecties heb je werk gevonden?
‘Ik heb via-via veel werk binnengehaald, maar ik ben ook wel honderden keren afgewezen. Veel van mijn klasgenoten zeiden vaak: ‘Ik wil graag presentator of acteur worden, maar het lukt me maar niet.’ Daar kan ik me zo aan ergeren. Tuurlijk, als je dat maar blijft roepen dan lukt het ook niet. Maar met de juiste mentaliteit kom je best ver.’ 

Zo hebben we al twee tips voor de lezers: doorzetten en een beetje geluk hebben
‘Tuurlijk, geluk hebben hoort erbij. Maar geluk een beetje afdwingen mag ook best. Het is net als bij Formule 1. Als Bottas de zijkantjes kust, gaat Max erlangs. Wat ook een hele goede tip is (ja ik zit nu op de praatstoel!), is: waardeer je familie. Mijn familie heeft onvoorwaardelijk achter mij gestaan en dat is wel heel erg fijn. Als ik tien keer werd afgewezen, was mijn familie er wel voor me.’ 

Wat voor tips heb je nog meer?
‘Ik heb in het verleden ook auditie voor een groot online forum gedaan en ik mocht daar aan de slag. Ze hadden mij aangenomen, maar ik moest wat minder lief zijn. Mijn moeder had toen gezegd: ‘Dat gaan we niet doen! Je gaat jezelf niet veranderen. Je bent lief, dat is een hele mooie eigenschap.’ Achteraf ben ik daar ontzettend blij mee: doe je nooit anders voor dan dat je bent.
Als je zenuwachtig bent voor een sollicitatie, haal even diep adem en denk: ‘Als dit het zwaarste is in mijn leven, dan heb ik een fantastisch leven; een spannend gesprek met een persoon die ook gewoon poept.’ En zorg ervoor dat je altijd kleding aan hebt waar je je lekker in voelt, want dat straal je dan ook uit.’ 

De rekening
We sluiten het interview af en blijven nog even zitten. Nadat ik Sylvana overtuigd heb dat ik de rekening ga betalen lopen we druk kletsend weg. Ze stapt op haar scooter met Dumpert-stickers en rijdt weg. Ik praat na op kantoor tot het me te binnenschiet dat ik nog niet betaald heb. Ik ren terug en betaal beschaamd de rekening. Een betoverend karakter heeft ook zo zijn nadelen… 

Tekst: Derek Woudstra
Foto’s: FHM Kasper van Steveninck

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *