Interview met Niels Rikkerink, van vleesproducent Beimer

Vleesproducent Beimer: vlees van horecakwaliteit voor de kleine portemonnee

Een goed stuk vlees; waar vind je dat tegenwoordig? Nou gewoon, bij vleesproducent Beimer! Het Enschedese bedrijf vind je sinds een paar weken in de Vrijheidswijk en verkoopt vlees van horecakwaliteit. Daar willen wij meer over weten, dus stappen we de winkel binnen voor een goed gesprek.

Beimer Meat is een familiebedrijf en bestaat al sinds 1957. Normaal gesproken levert het bedrijf vlees aan groothandelaren, productiebedrijven, vleesgrossiers en slagers, maar dit kwam vanwege de coronacrisis helemaal stil te liggen. Uit overlevingsnood is een week aan vleesproductie verkocht aan vrienden, familie en buren. “We hebben alleen geen oneindige vriendenlijst, dus hebben we aan onze Facebookvolgers gevraagd of ze iets wilden bestellen. Daar werd erg enthousiast op gereageerd”, vertelt Niels, een van de gezichten van Beimer aan ons.

Een virale aanbieding

Alhoewel de besteloptie via Facebook erg populair was, kwam het hoogtepunt dankzij de ‘meat meets fish’-box, een mix van vlees van Beimer en vis van een Duitse vishandelaar. Een Facebookvolger zette de aanbieding op aanbiedingenwebsite pepper.com. “Die ging daar helemaal viraal, wat zorgde voor telefoontjes uit heel het land! Allemaal wilden ze een box reserveren!”

“Voor het ophalen van de box organiseerden we een drive-thru. Binnen een uur stonden er zeshonderd auto’s in de rij! Het hele industrieterrein stond zo vol dat de handhaving kwam opdraven om de orde te houden. Al snel moesten we sluiten vanwege de drukte. We hebben toen zelfs het nieuws gehaald.”

Drie fysieke winkels

Na excuses op Facebook voor het sluiten van de drive-thru en anderhalve maand waarin de bestellingen binnen bleven stromen, kwam het team van Beimer op het idee om een fysieke winkel te openen in Enschede. Ook dat sloeg aan en tijdens het zoeken naar panden voor een tweede winkel stuitte het bedrijf op het winkelpand in Leeuwarden.

“Eerlijk gezegd hebben wij geen marktonderzoek gedaan en zijn er gewoon voor gegaan. Wij geloven in de behoefte aan een goede kwaliteit vlees voor een betaalbare prijs en alles wat we doen ontstaat uit passie”, vertelt Niels. “En ook als het niet goedkomt, komt het uiteindelijk altijd goed. Het is een uitdaging, maar moet je altijd kiezen voor de makkelijkste weg?”

Ondanks het tekort aan marktonderzoek ziet Niels de toekomst rooskleurig. “Wat er over een jaar is veranderd? Dan voorzien wij de hele regio van vlees. In Enschede rijden mensen zo een half uur tot drie kwartier naar ons toe. Ik kan er echt van genieten om in de winkel een Katwijks accent te horen. Voor die charme doen wij dit werk.”

Even proeven

Na het interview krijgen we van Niels nog het aanbod om een paar stukken vlees te proeven, dat wij met veel enthousiasme accepteren. Met een tas gevuld met carpaccio, schnitzels en hamburgers verlaten we de winkel. Als extraatje krijgen we nog een stuk kip en twee gehaktballen mee.

Nou zijn wij geen voedselrecensenten, dus wie dit leest moet het helaas doen met een beknoptere beoordeling. Wat we wel kunnen zeggen: het verschil proef je ábsoluut. Het kippenvlees van Beimer is zachter en smaakvoller dan het kippenvlees van de supermarkt, de carpaccio smaakt exáct zoals je het bestelt in een restaurant en de gehaktbal smelt op je tong. Wij hebben een nieuw favoriet adresje voor de boodschappen!

Foto: Marcel van Kammen (Links op de foto Niels Rikkerink)
Interview door: Daniel Joe Heemskerk

1 Reactie to “Interview met Niels Rikkerink, van vleesproducent Beimer”

  1. Super kwaliteit en een goede prijs / kwaliteit verhouding
    Wij zij al een keer in Leeuwarden geweest gaan gauw weer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *