Inschrijvingen Leeuwarder studentenvereniging blijven achter

Met drie hogescholen en de Friese locatie van Rijksuniversiteit Groningen is Leeuwarden inmiddels een echte studentenstad. Toch blijft het aantal inschrijvingen voor studentenverenigingen sterk achter ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Hoe kan dat?

In 2018 schreven zo’n 10.000 studenten zich in bij een studentenvereniging, wat staat voor een stijging van 11% ten opzichte van voorgaande jaren. Ondertussen blijkt het aantal inschrijvingen in onze stad af te nemen. Een bijzonder fenomeen, aangezien we ons profileren als echte studentenstad. Ook gezien onze mooie binnenstad en de vele gezellige kroegjes en uitgaansgelegenheden.

Sociaal vangnet

Er zijn natuurlijk een aantal redenen waarom studenten zich inschrijven voor een vereniging. En dan niet alleen om gezellig met elkaar te drinken en beschamende ontgroeningsrituelen te houden. Als je nieuw in de stad bent, is het best fijn dat je aansluiting kunt vinden bij medestudenten en op die manier snel nieuwe mensen en de omgeving leert kennen. Een soort sociaal vangnet. Bovendien vallen er vaak studiepunten te verdienen met bestuurlijk werk of vrijwilligerswerk bij een vereniging. Je kunt je er, naast je opleiding, goed ontwikkelen.

Slechts 5%

Ondanks de voordelen is er slechts vijf procent van de Leeuwarder studenten lid van een studentenvereniging. Vergelijk dat met Groningen waar het percentage rond de vijfentwintig ligt en je begrijpt dat we behoorlijk achterlopen. Daarbij speelt mee dat Groningen meer WO-instellingen heeft en WO-studenten zijn dan weer vaker lid van een vereniging dan HBO-studenten. WO-studenten krijgen bovendien sneller een bestuursbeurs voor hun bestuurlijke werkzaamheden bij een vereniging: 1 op 43 krijgt een beurs in het WO en 1 op 344 in het HBO. Die beurs is er overigens ter compensatie voor de te verwachten studievertraging als gevolg van bestuurswerkzaamheden.

Gebrek aan tijd

Ondertussen is studeren ook steeds meer een ‘moetje’ geworden, in plaats van dat het een tijd van je sociaal en persoonlijk te ontwikkelen, te ontdekken en te groeien is. Hogescholen en universiteiten leggen namelijk steeds meer de nadruk op snel en doelmatig (af)studeren. Zodoende blijft er steeds minder tijd over om lid te zijn van een leuke studentenvereniging

Geld en tijd spelen dus een belangrijke rol. Misschien zijn de Friese studenten ook te nuchter, figuurlijk dan, voor het studentikoze leven? Aan de andere kant komen er genoeg studenten vanuit het hele land hier naartoe. Het zogenaamde studentenparticipatie is een van de vier thema’s die tijdens de Leeuwarder Studententop van 20 mei besproken wordt. Dus mocht je mee willen denken over dit onderwerp, schrijf je dan in om op 20 mei aan te schuiven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *