Hoe deze crisis het businessmodel van Che Chil veranderde

Henk Split, Sectorspecialist Food bij Ynbusiness: “We weten nog niet hoe lang deze crisis gaat duren. Zelfs als we straks weer vrijer de wereld in kunnen, zijn er waarschijnlijk dingen permanent in de samenleving veranderd. Daarom helpen we ondernemers met het vinden van nieuwe mogelijkheden om de omzet te vergroten.” Lees hier het hele verhaal van Che Chil, een Armeense borrelsnack die de Nederlandse markt gaat veroveren.

Gedreven door smaak en beleving, geholpen door een groot netwerk

Ando Arakelov komt oorspronkelijk uit de hospitality, maar toen hij eenmaal in Armenië had genoten van chechil, een borrelsnack van pekelkaas die zijn oorsprong vindt in Armenië, kwam het idee naar boven om dit product naar Nederland te halen. Op een eigen productielocatie in Leeuwarden roken ze de Armeense kaassnack inmiddels op ambachtelijke en biologische wijze. Niet alleen de smaak is onderscheidend, maar in tegenstelling tot wat je moeder vroeg zei, mag je van Ando Arakelov spelen met je eten. Ando: “De Che Chil is een stick waarbij je de bast in draden er vanaf pelt. Een draad is een hapje. Dat maakt de beleving rondom dit stukje kaas uniek en neemt een geheel eigen plek in, in een land dat bekend staat om haar zuivel.” Maar hoe kom je aan een halffabricaat dat aan alle eisen voldoet, aan welke producteisen moet je in Nederland voldoen en hoe kom je bij een supermarkt binnen? Zowel de NOM als de gemeente Leeuwarden, die hem overigens ook ontzettend goed geholpen hebben bij de opstart van de productielocatie, werd hij gewezen op Ynbusiness.

Direct toegang tot een groot en relevant netwerk

“Ik zocht een goede ingang bij Friesland Campina, om met hen te praten over de levering van halffabricaten. Wessel de Vries, Themaspecialist Internationaal Ondernemen bij Ynbusiness, kon mij daar persoonlijk introduceren op precies het juiste niveau in de organisatie. Ook Henk Split heeft me met zijn netwerk stappen verder geholpen, zeker toen ik besloot om de switch te maken in doelgroep.” Eerst hebben ze samen gekeken naar de mogelijke afzetkanalen, de vereisten die dat met zich mee bracht zoals rondom verpakking én het assortiment waarmee de marktintroductie van start ging. Ando: “Henk was daarbij een kritische gesprekspartner met veel expertise uit de praktijk. Dat hielp enorm bij de aanpak en in het aanbrengen van prioriteiten. Mijn oorspronkelijke plan was namelijk om het product via de horeca op de markt te introduceren, zeker gezien de belevingscomponent. Corona gooide echter roet in het eten. Na flink sparren met Henk leek de retail het meest kansrijk.” Na de koers te hebben bepaald, kwamen de contacten van Henk goed van pas. “Met Google kun je aan de algemene contactgegevens komen van het hoofdkantoor van een supermarkt, maar ik wilde graag op een persoonlijke en directe manier in contact komen met de retail”, aldus Ando. Samen verkenden ze verschillende opties, waarna Henk Ando onder andere verbond aan AND Cheesetrade. Dat bleek een schot in de roos voor beide partijen. Binnenkort dus ook bij jou in de buurt verkrijgbaar voor een gezellige (thuis)borrel: Che Chil.

“Schakel Ynbusiness direct in voor de 1001 dingen op je bord.”

Op de vraag aan Ando Arakelov wanneer ondernemers contact moeten opnemen met Ynbusiness, is zijn uitroep: “Direct! Je bent als ondernemer maar alleen en je kunt niet alles zelf oplossen. Er liggen wel 1001 dingen op je bord. Het voelt ook fijn dat zij geen commerciële intenties hebben en je daadwerkelijk willen helpen en hun expertise met je willen delen. Zie het niet als vrijblijvende gesprekken. Wat jij zelf met al die tips, inzichten en introducties doet, is minstens zo belangrijk.”

Sparren met Ynbusiness is kosteloos, maar niet vrijblijvend

Deze tijden vragen van veel ondernemers om opnieuw naar hun businessmodel te kijken. Soms wil je daar even over sparren met een onafhankelijk iemand, om een andere invalshoek te verkrijgen. Om je eigen strategie en gedachten scherper te krijgen. Als opmaat naar een businessplan of andere acties. Heb je ook zo’n vraagstuk? Of loop je rond met een andere situatie waar je eens met een onafhankelijk persoon over wil sparren? Neem dan contact op met één van de specialisten van Ynbusiness voor een gesprek.

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *