Hoe de geschiedenis tot leven komt bij MeAR Media

Ken je Pokemon GO nog? Het spelletje, dat gebruik maakt van Augmented Reality, was een aantal jaar geleden een enorme rage. Maar wist je dat je veel meer leuks kunt doen met die techniek? Bij MeAR Media weten ze dat wel! Eigenaar Tjitske vertelt ons graag hoe ze Augmented én Virtual- Reality inzet met haar bedrijf.

Voordat we in MeAR Media duiken, is het goed om even het verschil te weten tussen Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR). Met AR kun je door je smartphone of tablet kijken en zie je dingen in de echte wereld die er niet echt zijn, zoals een 3D-model of een virtuele reisgids die iets vertelt over de plek waar je staat. Waar je bij AR alleen maar naar je schermpje kijkt, ben je met VR volledig afgesloten van de echte wereld. Je kijkt door een speciale VR-bril en ziet een virtuele wereld. Zo kun je bijvoorbeeld een spel spelen dat zich om je heen afspeelt.

AR-routes door Friesland

Nu het verschil is uitgelegd, kunnen we het bedrijf induiken: MeAR Media is namelijkgespecialiseerd in beide technieken. Beide technieken worden bijvoorbeeld ingezet tijdens workshops op scholen. “We gebruiken daarvoor het programma CoSpaces”, vertelt Tjitske. “Simpel gezegd leren kinderen achter de schermen programmeren, waardoor er voor deschermen van alles gebeurt.”

Het tweede waar AR voor wordt gebruikt, zijn de AR-routes door heel de provincie! Je hebt de keuze uit meer dan twintig verschillende opties. Zo kun je op Ameland op zoek naar Amelander producten en voert een andere route je langs alle fonteinen van de 11fountains. En elke Friese stad heeft wel een eigen route. Ideaal om even toerist in eigen land te spelen! Ook in Leeuwarden zijn er AR-routes van MeAR Media te vinden. Zo is er een route langs oud-Leeuwarders waar onder andere ‘Mata Hari’ en ‘Piter Jelles Troelstra’ alles over zichzelf vertellen. De acteurs van Van Ravensteijn Theater en Events hebben aan deze route meegewerkt, waardoor alle karakters op een unieke en humoristische manier zijn neergezet.“Het is echt heel tof”, vertelt Tjitske enthousiast. “Op deze manier speelt de geschiedenis zich af op de plek waar het echt is gebeurt!”

Ontsnappen

Het derde punt waar MeAR Media zich mee bezighoudt is een VR escape spel. Een persoon heeft een VR-bril op en vertelt wat hij of zij ziet. De andere teamleden hebben informatie in de echte wereld. Door met elkaar te communiceren kun je een moord oplossen of een bank beroven. De tweede is gebaseerd op de Netflix-serie La Casa de Papel. “Voor teambuilding is dit echt heel erg leuk”, vertelt Tjitkse. “En mensen kunnen mij altijd bellen als ze af willen wijken van de reguliere tijden. In overleg is er van alles mogelijk”, voegt ze lachend toe.

Nieuwe verhalen

Alhoewel Tjitske uiteraard geniet van elk onderdeel van MeAR Media, krijgt ze veel energie van de AR-routes door heel Friesland. “Ik vind het zo gaaf om overal nieuwe verhalen te ontdekken”, vertelt ze.

Bij MeAR Media zijn ze druk bezig om nieuwe routes te ontwikkelen, waaronder maar liefst vijf(!) in Noardeast-Fryslân en eentje in Wolvega. Ben jij benieuwd geworden naar de routes? Download dan de gratis MeAR Fryslân app! Je vindt hem in allebei de appstores.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *