Help, hoe overleef ik de kerstperiode?

Het is weer tijd voor de gezelligste tijd van het jaar: Kerstmis. Aan die gezelligheid kleven echter wel een hoop verplichtingen en veel kerstmuziek die je te vaak gehoord hebt. Neem Mariah Carey met ‘All I want for Christmas is You’ en Wham! met ‘Last Christmas’ als voorbeeld. Daar heb je niet altijd zin in. Voor iedereen die de kerstperiode telkens weer probeert te overleven, heeft Mirjam van de Leeuwarder Studentenkrant een aantal tips voor je.

Sinterklaas is nog niet eens het land uit, de winter is nog niet eens aangebroken en kerst is het nog lang niet, voordat de eerste kerstliedjes alweer op de radio gedraaid zijn. Ook zijn de pepernoten nog niet eens de winkel uit of de kerstkransjes en kerststollen liggen er alweer.

Na die tijd blijven de kerstliedjes nog een hele periode aanhouden, bijna tot het moment dat het weer kerst is. Kortom: we beginnen te vroeg met Kerstmis en eindigen er te laat mee. Wat Mirjam betreft mag Santa Claus wel wat minder lang op Hollandse bodem blijven en korten we de kerstperiode wat in.

Zo’n eeuwenoude traditie verander je niet zomaar, dus daarom kwam ze op een idee om tips te geven om het beste van de kerst te maken. Bij die tips kunnen de kerstclichés natuurlijk niet ontbreken.

Tip 1: Zet die muziek uit je kerstbol

Wat betreft die irritante kerstliedjes die urenlang na het afspelen nog steeds in je hoofd doorgaan: je moet het gewoon negeren. Doe alsof je de muziek nooit gehoord hebt, bijvoorbeeld net zoals je doet op het moment dat iemand aan je vraagt om iets uit te voeren; iets opruimen of schoonmaken ofzo.

Tip 2: Boodschappen doen

Heb jij je boodschappen ooit rond de kerstdagen geprobeerd te halen? Nou, dat is een drama kan ik je vertellen. De eerste uitdaging begint wanneer je de supermarkt binnenstapt: het vooruit komen. Er ontstaan heuse files in de gangpaden, want bijna iedereen moet precies hebben waar jij naar zoekt. Dan komen we bij punt twee: het misgrijpen. Als je eindelijk op plaats van bestemming bent, blijkt de klant voor je net dat laatste product gepakt te hebben. Balen!

Wanneer je alles hebt gevonden wat je zocht, kom je uitgeput bij de kassa aan. Je bent het boodschappen doen wel weer beu na uren in die winkel rondgelopen te hebben en je wilt zo snel mogelijk naar huis. Maar dan… Bij elke kassa is het spitsuur, dus ook daar kun je nog even in de file staan. Fijn…

Na een dagje supermarkt ben eindelijk klaar voor de feestdagen en dan kan de pret eindelijk beginnen. Toch had dit allemaal een stuk sneller gekund, wanneer je je boodschappen een week van te voren had gedaan. Het is dan nog niet zo druk in de winkels, dus jij blij en de medewerkers ook. Een win-winsituatie.

Tip 3: Denneboom, o denneboom, doe mij maar een kunstboom

‘Even een boompje halen en klaar’. Nou, nee. De ene boom is te groot, de andere te klein, de ene weer te kaal en de ander weer te breed. Je zou het uitzoeken van een kerstboom daarom een goede relatietest kunnen noemen, want probeer het maar eens met elkaar eens te worden over welke dennenboom er een maandje in jullie huis komt te staan.

Wanneer jullie de perfecte boom eindelijk gevonden hebben, begint dat ding z’n eerste naalden al te verliezen. En dan niet een paar takjes of naaldjes, nee gelijk een hele lading. Daar is Mirjam wel wat klaar mee, schrijft ze in het artikel van de Leeuwarder Studentenkrant.

Gelukkig is er een oplossing: de kunstboom. Je betaalt er meestal wat meer voor, maar dat ben je volgend jaar snel klaar. Na de kerst gooi je hem weer op zolder en klaar is Kees. Ik weet ook niet wie Kees is, maar ik weet wel dat hij voor zo’n kunstboom gaat. Dat boompje bespaart je een bezoek aan de versnipperaar en vele rondslingerende naalden die je weken later nog ergens vandaan tovert.

Tip 4: Sneeuwpret

‘Ik begrijp niet dat mensen zo geobsedeerd kunnen zijn door het hebben van een witte kerst’, aldus Mirjam. Volgens haar maakt het helemaal niet uit of je nu in februari de eerste sneeuwbal op moet vangen of op eerste kerstdag. In beide gevallen is het uitermate vervelend, schrijft ze. Nog beter is om je niet te laten kennen en een balletje terug te gooien. ‘Wie de bal kaatst, kan hem terug verwachten’, toch?

En die mensen die in juni al over een witte kerst praten? Die moet je de mond snoeren. Haar tip is om er een woordgrapje over te maken, zodat het hopelijk vanzelf ophoudt.

Tip 5: Het showen van je kerstboom

Een selfie met de kerstboom of een couplefoto ernaast, niet heel erg origineel. Op social media verschijnen veel van dit soort foto’s, dat is wat Mirjam ervaart. Met een beetje geluk mag je ook nog genieten van een hondje met kerstmuts die naast dat stelletje op de foto wordt gezet.

Mirjam vraagt zich af of zo’n kerstboom een helende werking op relaties heeft. Heel Nederland moet natuurlijk op de hoogte zijn van de boom die ze samen uitgezocht hebben. Wellicht moet je het zelf ook maar eens proberen?

De kerstperiode duurt maar een maandje, dus daarna is alles weer als vanouds. Probeer er daarom het beste van te maken, want voor je het weet is het weer voorbij. Daarna heb je even de tijd om bij te komen, voordat de nieuwe kerstperiode er alweer aankomt.

Via: Leeuwarder Studentenkrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *