Grillmasters 2015 Huub en Reinata serveren kip van de barbecue

De Leeuwarders Reinata van de Haar en Huub Hamar de la Brethoniere wonnen afgelopen zomer de titel ‘Grillmaster 2015’, naar het gelijknamige RTL4-programma. Hij werkt behalve met vlees voor de barbecue ook regelmatig met tandvlees, maar dan in de hoedanigheid als tandtechnicus en zij kneedt soms urenlang mensenvlees, want dat doen fysiotherapeuten nou eenmaal. Prachtige mensen van vlees en bloed, waarmee we graag eens in gesprek gingen over hun tv-ervaring. Maar natuurlijk ook over hun gezamenlijk passie voor het barbecueën en het grillen. En voor de mensen die het verschil niet helemaal weten: barbecueën doe je ‘low and slow’, dus op relatief lage temperatuur. Grillen daarentegen gaat ‘fast and furious’, op hoge temeratuur en recht boven de hete kolen. We moeten tenslotte wel weten waarover we praten met twee versbakken grillmasters.

In het RTL4-programma Grillmasters 2015 gingen presentator Martijn Krabbé, tv-kok Herman den Blijker en wereldkampioen barbecueën Jord Althuizen op zoek naar de beste grillers van Nederland. Uiteraard wordt zo’n op handen zijnde ‘battle’ geheel in RTL-stijl ruimschoots van tevoren aangekondigd. Voor een serieuze krachtmeting moeten er natuurlijk wel een voorselectie zijn. En zo begon het avontuur voor Huub en Reinata. Zoals zo vaak, als een grapje. “We konden meedoen, we waren geselecteerd uit ruim vijfhonderd aanmeldingen. Met vijftig andere tweetallen gingen we naar de selectiedag, waar we onze kunsten mochten vertonen.’’

Net zoals een smid, kent ook een grillmaster vele geheimen. Eén daarvan is dat hij alles lust en oog heeft voor de goede en de minder goede stukken vlees. Want er zijn luie koeien en hyperactieve. Het vlees van die laatstgenoemde diersoorten vallen meestal onder de categorie ‘minder goed’. Want het ideale stuk vlees om grillen (en te barbecueën) heeft het nodige vet in en om het vlees en is zo zacht als een kussentje. En laat zacht vlees nu precies een belangrijke factor zijn in het gerecht dat ze op de selectiedag hadden bereid. Hun specialiteit een ‘Indische Rijstplank’ bevatte onder andere Rendang. Mits goed bereid, kun je vlees niet zachter krijgen. Gebruik je daarbij ook nog ‘dry-aged’ meat, zoals Huub en Reinata deden, dan wordt het zachter dan zacht. Dry-aged betekent dat het vlees in speciale kasten aan de lucht gedroogd wordt om een groot deel van het vocht te onttrekken, zodat het vlees een intensere smaak krijgt. Met die bereiding zat het blijkbaar wel goed, want ze mochten meedoen aan het programma.

Reinata vertelt: “Zo’n afvalrace is natuurlijk superspannend, want je weet niet wie de andere kandidaten zijn en wat ze in hun mars hebben. Bovendien ben je ook nog eens acht weken lang op televisie te volgen! Zoals was te verwachten was alles perfect geregeld, prachtige keukens, mooie locaties en alle ‘tools’ die we nodig hadden. Ook konden we ons voldoende voorbereiden op de gerechten. Zelfs als dat betekent dat je bijna 24 uur moet ‘waken’ bij een langzaam garende varkensnek. Dan moet je om de beurt het vuurtje brandende houden, hahaha. Een kwestie van ervaring en geconcentreerd blijven. En we zijn nuchtere Friezen, dus we laten ons niet zo snel gek maken.”

Huub en Reinata kijken er positief op terug: “Het voelt als een superleuke vakantie die we cadeau hebben gekregen. We zaten toch mooi negen dagen te barbecueën op een landgoed! En je weet hoe het gaat bij opnames, daar hoort heel veel wachten bij. Nou, dat vonden wij helemaal niet erg. Een beetje ontspannen is goed voor het barbecuegevoel. As je dat barbecuegevoel eenmaal hebt, dan maakt het je eigenlijk niet zo veel uit of je wint of verliest. Dan maak je gewoon je gerecht op de manier waarvan je denkt: zo gaan we ’t doen. En dan maar zien wat er gebeurt. Want je materiaal kan nog zo goed zijn, als de garing ineens sneller of langzamer gaat, doordat bijvoorbeeld de wind toeneemt of juist gaat liggen, dan mag zoiets je niet ontgaan. Als je één bent met je kachel en je omgeving, dan gaat dat bijna vanzelf. Het barbecuegevoel. Met dat gevoel kwamen we iedere dag een stapje dichter bij de finale die we uiteindelijk glasrijk wisten te winnen!

Huub en Reinata hebben nog steeds hun fulltime banen die ze voor het programma ook al hadden. “We kregen een gouden grilltang en de eeuwige roem als ‘Grillmaster 2015’. Er zat verder geen contracten of lucratieve deals aan vast,” vertelt Huub. “Misschien maar goed ook…” Wel merkt hij dat hun cateringbedrijf ‘De Brethoniere’ nu vooral veel aanvragen krijgt om te komen barbecueën. ,,Dat vinden we natuurlijk hartstikke leuk’’, zegt Huub met een brede smile. “De titel, of het programma, opent wel deuren die anders misschien gesloten bleven. Mensen kennen je ineens.”

Op 24 oktober staat hij op de overdekte foodmarkt ‘Hallen Leeuwarden” in winkelcentrum Zaailand. Daar zal hij in samenwerking met een bakker en een slager uit Leeuwarden broodjes pittige kip serveren aan de bezoekers van de markt. Uiteraard wordt deze kip klaargemaakt op de barbecue, want de bekende Big Green Egg is inmiddels zijn handelsmerk geworden. Kom proeven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *