Gemeente Leeuwarden weet gevolgen festivals nog niet

Gemeente Leeuwarden weet nog niet wat de gevolgen zijn van de uitspraak van de Raad van State vorige maand. Die uitspraak vernietigde twee geluidsontheffingen voor festivals in de Groen Ster. 

Het ging om de geluidsontheffingen die de gemeente in 2018 afgaf voor Welcome to the Village en Psy-fi. Groene Ster Duurzaam maakte – mede namens een aantal omwonenden – bezwaar tegen de afgifte van de ontheffingen en stapte naar de rechter. Die oordeelde, weliswaar na de festivals, dat de ontheffingen ten onrechte waren afgegeven. De gemeente Leeuwarden ging daartegen weer in beroep omdat ze wilden weten hoe ze de ontheffingen zo kunnen afgeven dat ze wel ‘rechter-proof’ zijn. 

Sinds 2014 is er gedoe rond de festivals in de Groene Ster in Leeuwarden. Nadat een eerste editie van Welcome to the Village in 2013 zonder veel grote problemen verliep, zorgde de eerste editie van Psy-fi in 2014 voor een boel onrust. Dat festival duurde meerdere dagen en ging 24/7 door. 

Omdat de gemeente niet adequaat reageerde op klachten uit de omgeving, richtte een aantal omwonenden de stichting Groene Ster Duurzaam op. Die stichting spant sinds 2015 met grote regelmaat rechtszaken aan tegen verleende vergunningen en ontheffingen en is sindsdien meerdere keren in het gelijk gesteld. 

De gemeente was door de uitspraken genoodzaakt de eindtijden van de festivals aan te passen. Om de jaarlijkse gang naar de rechter te voorkomen, is de gemeente al een paar jaar bezig om onder meer het bestemmingsplan van de Groene Ster aan te passen zodat er minder ontheffingen nodig zijn.

Bron: Huis aan Huis

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *