Fuerza Bruta’s tumultueuze relatie met Nederland

Na alle fantastische evenementen van Culturele Hoofdstad 2018 gaan we dit jaar ook gewoon weer door. Zo eindigt Fuerza Bruta hun wereldtournee in Leeuwarden. Hun voorstelling is een explosieve mix van dans, muziek en theater die zich rondom, voor én boven het publiek afspeelt. Het is de derde keer dat het Argentijnse theatergezelschap naar Nederland komt, maar de eerdere pogingen gingen niet zonder slag of stoot. Wat ging er precies mis en moeten wij ons zorgen gaan maken?

Voor het eerst naar Amsterdam

In 2011 is een eerste poging gedaan om Fuerza Bruta naar Nederland te brengen. In het Parool werd destijds aangekondigd dat het theaterspektakel vanaf 1 april te zien zou zijn in een oude fabriek in Amsterdam. Helaas is de show uiteindelijk niet doorgegaan, wegens een zogeheten ‘cashflowprobleem’ bij organisator Skills Factory. Een cashflowprobleem is een verschil tussen tussen de inkomsten en uitgaven. Waarschijnlijk zijn er te weinig kaarten verkocht en moest het bedrijf openstaande rekeningen sneller betalen dan gepland. Skills Factory heeft naar eigen zeggen destijds geprobeerd om de kosten te verlagen en uitstel van betaling aan te vragen zodat de shows toch door konden gaan. Helaas gebeurde dit zonder positief resultaat.

Festival Cultura Nova

De tweede poging om het gezelschap in ons kikkerlandje te laten optreden, was iets succesvoller. In 2012 was Fuerza Bruta een van de acts op het Limburgse festival Cultura Nova. Alhoewel het festival veel bezoekers trok, waren de inkomsten uit de kaartverkoop lager dan de editie van het jaar ervoor. In het jaarverslag 2012 van het festival staat hierover het volgende: ‘Belangrijke oorzaak (van de lagere inkomsten) is de lagere verkoop voor Fuerza Bruta in relatie tot de kaartverkoop in 2011 voor Slava’s Snowshow (een theatershow door Russische clown Slava Polunin). Een reden hiervan kan zijn dat Slava’s Snowshow een uitgesproken familievoorstelling is en Fuerza Bruta niet.’

Fuerza Bruta in Leeuwarden

Moeten wij ons in Leeuwarden zorgen gaan maken? Zeker niet. Volgens Jan van Erve van Stichting Brave New World, die Fuerza Bruta naar Leeuwarden haalt, is deze poging niet te vergelijken met Amsterdam en Heerlen. ‘De show in Heerlen was volgens mij maar eenmalig en er was nog van alles omheen. Dat is niet hoe wij het doen. Wij zetten de voorstellingen neer als een zelfstandig evenement’, aldus van Erve. ‘We zien nu al enthousiasme in berichtgeving en reacties van mensen die vragen wanneer de kaartverkoop start. We zijn hartstikke positief en hebben er alle vertrouwen in, anders hadden we dit niet gedaan’, voegt hij er aan toe.

Het vertrouwen en de positiviteit is zeer terecht. Zo heeft Fuerza Bruta maar liefst negen (!) jaar opgetreden voor volle zalen in New York, kreeg de show lovende recensies in Bogotá, Miami en Beijing en speelde Fuerza Bruta voor uitverkochte zalen over de hele wereld. Dat geeft al aan dat de shows in Leeuwarden een enorm spektakel gaan worden. Wij kunnen niet wachten totdat de kaartverkoop begint op 1 mei.

1 Reactie to “Fuerza Bruta’s tumultueuze relatie met Nederland”

  1. Geweldig vervolg; hoop dat data, tickets e.d. zo spoedig mogelijk duidelijk worden. Zelf altijd in voor voorstelling met kinderen en kleinkinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *