Friesland telt 70.000 bedrijven; hoogste aantal ooit

Volgens de laatste cijfers van de Kamer van Koophandel zijn er nog nooit zoveel bedrijven geweest in Friesland als nu. Op dit moment telt de provincie meer dan 70.000 bedrijven. 

Volgens Josette Dijkhuizen, hoogleraar Ondernemerschapsontwikkeling komt dat doordat veel mensen geen toekomst meer zien op de arbeidsmarkt en daarom een eigen bedrijf beginnen. Eerder zagen we het ook na de crisis in 2008. Toen was het aantal ondernemers ook flink gestegen vanaf 2008 ten opzichte van daarvoor. 

De grootste sector in Friesland is die van de zakelijke diensten. Ondanks dat het aantal starters is gedaald, is ook het aantal bedrijven in deze sector dat ermee stopt lager. De sector detailhandel is bijvoorbeeld dan wel weer toegenomen. Dit heeft mogelijk te maken met het feit dat mensen meer online hun spullen verkopen. 

Bij de horeca komen er momenteel minder nieuwe bedrijven, maar dit geldt dan ook niet als een verrassing. Toch zijn er ook mensen die juist wel een nieuw bedrijf beginnen in de horeca. Zo zijn er volgens Dijkhuizen mensen die nu juist hun kans zien met het oog op de toekomst wanneer iedereen is gevaccineerd.

Echter denkt de hoogleraar wel dat veel bedrijven zullen stoppen wanneer er vanuit de overheid niet meer voldoende steun komt. 

Bron: Omrop Fryslân

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *